onsdag 8 oktober 2008

Stora humorpriset till Johan Staël von Holstein

Johan Staël von Holstein
I sin regelbundna krönika i Metro (även kallad gnölika) lyckas den (ö)kände entreprenören Johan Staël von Holstein få ihop det till att den nuvarande finanskrisen är sossarnas fel. Jag har inte riktigt förstått hur han får ihop det hela till slut, trots att jag läst det flera gånger (men det är inget ovanligt). Det handlar tydligen om för höga skatter, för starka fackföreningar och för svårt för entreprenörer. Så jag förstår att det verkligen går åt hel-ete i det genomsocialiserade Sverige, medan de låga skatterna och svaga fackföreningarnas heliga land där borta västerut - USA alltså - går stärkt ur krisen. Hör du Johan, flytta dina krönikor till Hälge-tidningen och låt de mera seriöst tänkande analytikerna stå för det mer genomtänkta. I ett stycke får von Holstein ihop det att marknaden för flerspråkiga affärsmän nu försvinner i landet medan högavlönade flygvärdinnor på SAS och välbetalda arbetare på Volvo sitter säkert. Nu var det lite dålig tajming eftersom Johan väl skrev det hela innan Volvo varslade ytterligare över 3000. Och varför just flygvärdinnorna skulle vara, som Johan antyder, överbetalda begriper jag inte. Då har han inte sett piloternas löner... Du är kiff du Johan! PS. Jag tar tillbaka det där om Hälge-tidningen. Det är en pärla att läsa, låt inte Johan förstöra den också.

I Aftonbladet får en annan av mina favoritdebattörer, Svenskt Näringslivs Stefan Fölster, tillsammans med en av sina underlydande Jonas Frycklund det till att hela finanskrisen är politikernas fel. Och det är klart, det finns ett litet uns av sanning i det påståendet (i motsats till alla dumheter som Johan Staël von Holstein kläcker ur sig). Politikerna har låtit de fartblinda och pengakåta slipsnissarna få fritt spelrum, och det ansvaret får dom ta på sig. Men det är inte riktigt på det viset Stefan och Jonas får ihop det. Nu har jag inte hört Stefan Fölster i radio på ett par dagar, annars är han ju en radio- och TV-debattör som med sin lugna och väna stämma kan säga vilka lögner som helst, och alla tror honom.

Skulden ligger naturligtvis främst hos de pengakåta slipsnissar som i jakten på så höga bonusar som möjligt tagit risker som inte på lång sikt är affärsmässigt ansvarsfulla. Men dom har ju fått ut sina miljardbonusar och kan nu luta sig tillbaka och njuta av pengarna tills det kommer en ny bubbla dom kan blåsa upp och suga åt sig pengar i. VD:n för den kollapsade Lehman Brothers hade en lön på 1,2 miljoner - om dagen! Dagarna innan hela kolossen kollapsade plockade han och andra chefer ut mångmiljonbelopp ur företaget. HÄR, Johan och Stefan och Jonas och alla ni andra har ni de som har skulden för kraschen. En krasch som nu får betalas av Volvojobbare och andra medan de skyldiga satt sig till ro i en vilstol på en varm ö och njuter av miljonerna.

Jag noterar att tandläkarna är förtvivlade. Den nya tandvårdsreformen skapar kaos. Nu handlar det inte så mycket om att det hela inte alls är så förmånligt som man från politiskt håll vill få det till utan om att reglerna och Försäkringskassans datasystem är så uselt och krångligt att det inte går att administrera ordentligt. Och Försäkringskassans support är mindre väl fungerande. Är det någonting där Socialdepartementet och Försäkringskassan är inblandade som fungerar tillfredsställande?

Slutligen ser jag att den folkpartistiske riksdagsledamoten Eva Flyborg vill införa aktiv dödshjälp i Sverige. Men då är vi verkligen inne på en farlig väg. Jag kan acceptera olika former av passiv dödshjälp där hoppet är ute och det enda som återstår är plågor. Men att någon, läkare eller andra, aktivt ska få ta livet av någon - Nänä!

Inga kommentarer: