lördag 4 oktober 2008

Major Jan "skoltalibanen" Björklund

Jag tjuvläser hustruns Lärarnas Tidning, och upptäcker att den innehåller en intervju med Högerrregeringens ledande Major. Jag talar alltså om Utbildningsminister Jan Björklund, även känd som skoltalibanen. Sista frågan handlar om hr Björklunds något tvivelaktiga användning av statistik. Eller för att tala klarspråk, hans statistiklögner. Hr Björklunds kommentar lyder: - "Jag har gett tusentals intervjuer och det är klart att jag någon gång sagt något som inte är helt korrekt och att jag har någon gång hänvisat till fel undersökning. Allt annat vore omänskligt." Det där var väl ett litet understatement. Den mannen har byggt upp hela sin politiska karriär på att banka in uttrycket "flumskolan" i svenska folkets medvetande. Och bevisen för den "flumskolan" har byggt på förfalskad statistikanvändning. Tidningen innehåller också en insändarsida., Jag vill inte direkt påstå att Jan Björklund höjs till skyarna där - tvärtom.

Tidningen Fokus har i senaste numret en hel del om högre utbildning. Dom har bland annat räknat fram statistik som visar hur "dålig" den högre utbildningen i Sverige är. Det finns internationellt framräknat en lista på de 500 främsta universiteten och högskolorna i världen. Top 10-listan domineras av de klassiska amerikanska och brittiska universiteten. Men det finns faktiskt 11 svenska universitet och högskolor med på top 500-listan. Det innebär att det finns ett sådan lärosäte på drygt 820.000 svenskar. Det placerar oss i topp i världen. Närmast efter följer Nya Zeeland, Finland, Schweiz, Norge och Österrike. Det är verkligen en fjäder i hatten för Jan Björklund. På bara två år har hans satsning på den högre utbildningen placerat oss i topp i världen. För det kan ju inte ha varit den socialdemokratiska flumskolan som gjort detta - väl?

Och så har då äntligen USA:s finansminister Hank Paulson lyckats få igenom sitt socialiseringspaket av den amerikanska finansvärlden. Ett paket som också innebär begränsningar i löner och bonusar för topparna inom slipsnissevärlden. Undrar om reglerna gällde retroaktivt? Nämnde Hank Paulson kommer ju själv från den världen. På det halvår som han satt som VD för investmentbanken Goldman Sachs fick han en bonus på 18,7 miljoner dollar! Så han vet ju precis hur det fungerar i den världen. Det är märkbart hur många, både höjdare och journalister, som har så många kloka ord att komma med i dag. Kloka ord som dom tydligen glömde att komma med innan magplasket. Men då gällde det väl att hålla tyst och suga ut det göttiga istället.

Medan hustrun följt med arbetskamrater till Ullared (tack god Gud för att jag slapp följa med) har jag själv kunnat ta det lugnt. Bland annat har jag nu äntligen fått tid att installera det parallellportskort till datorn som jag införskaffat. Nu kan jag skriva ut från datorn till skrivaren utan att första flytta filer till en annan dator via minnespinnar och sedan skriva ut där istället. Fy f-n vad jag är tekniskt duktig! Jag ska nog byta karriär och bli IT-tekniker - eller kanske inte...

För övrigt är det tydligen Kanelbullens Dag i dag. Jag åt faktiskt en sådan i går!

Inga kommentarer: