tisdag 7 oktober 2008

Mer om banksvindlerierna

När jag ser Förskingringsminister Mats Odell ställa sig framför TV-kameran och försöka låta förtroendeingivande och lova att det inte finns någon anledning till oro så får jag frossbrytningar. Kan dom inte skicka fram någon som jag litar på? Mats Odell är en pajas utan något som helst förtroende!

Det land som troligtvis drabbas allra värst av den nuvarande pengakrisen är Island. De flesta av oss förknippar nog islänningen med fiske, men faktum är att halva Islands befolkning förvandlats till ett knippe fartblinda slipsnissar. Det isländska bankväsendet är omkring tio gånger så stor som hela den isländska ekonomin - för lånade pengar. Det innebär att när kraschen nu kommer blir fallet så mycket större. Den isländska staten har nu tvingats att i princip nationalisera Landsbanki och Glitnir, två av de tre stora bankerna, (den tredje Kaupthing har fått enorma summor i stöd). När rubriksättarna ska bli riktigt dramatiska så skriver man att hela Island skulle riskerar gå i konkurs. Undrar hur det går till när en nation konkar?

Det land som verkar klara sig bäst är Kina. De kinesiska bankerna är starka, den kinesiska valutareserven är enorm. Detta samtidigt som USA sjunker ner i dyn. Är detta inledningen på slutet för den amerikanska dominansen samtidigt som Kina tar över. Kina är innevånarmässigt världens största land, och den kinesiska ekonomin växer så att det knakar. Det dröjer ett tag till, men det som händer nu innebär att den dag då den kinesiska ekonomin har vuxit ikapp USA i ett enda hopp kommit närmare.

Hela Afrika verkar också, än så länge, klara sig bra. Anledningen är att deras ekonomier är hårt reglerade. Dom har än så länge lyckats stå emot IMF:s krav på avregleringar. Tur för dom!

Det var kallt i natt. Medan jag stod på parkeringen och väntade på Kimmys skolbuss stod mina grannar och skrapade is från bilarnas vindrutor. Dom verkade dåligt förberedda. Det såg ut som om dom använde bankkort som isskrapa. Men det är kanske allt dom duger till i dag?

Inga kommentarer: