torsdag 10 juli 2008

Demokrati på EU-vis (dvs avsaknad)

I Dagens Helsingborgs Dagblad finns en debattartikel författad av moderata riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson från Bjuv. Under rubriken "Vem gör mest nytta i EU?" undrar hon vad EU-kritiker har i EU-Parlamentet att göra. Hon skriver: "- För mig är det helt obegripligt vad en EU-kritiker över huvud taget har i parlamentet att göra. Behöver vi verkligen fler människor i EU som förhindrar och bromsar de redan komplicerade arbetsprocesserna?" Och detta är onekligen en ny syn på vad demokrati är. Visserligen har vi vant oss vid att demokrati på EU-vis inte handlar om folkstyre, utan det handlar om maktstyre. Behandlingen av EU:s nya grundlag, det så kallade Lissabonfördraget är ett tydligt exempel på detta. När folket i Frankrike och Holland sade nej, ändrade man ordföljden på några meningar och döpte om några företeelser innan man godkände det. För säkerhets skull utan att fråga folket på nytt. När folket nu på Irland har sagt nej är det uppenbart att handlingsplanen är att godkänna det hela ändå och strunta i vad folket på (lilla) Irland tycker. Vad folket i övriga Europa tycker är ju inte av intresse. Man kan ju för att använda Ann-Charlottes egna ord undra varför den som är kritisk bryr sig om att engagera sig. Det är ju dumt att fråga folket, dom kommer ju bara att "förhindra och bromsa de redan komplicerade arbetsprocesserna" som Ann-Charlotte säger. Det är ju så skönt när det finns duktiga entusiastiska människor som tycker rätt och som kan bestämma. Vi andra kan hålla tyst om vi inte håller med. Man kan undra om Ann-Charlotte är intresserad av att sitta i Riksdagen om Socialdemokraterna vore i majoritet. Hon hade ju bara suttit där och bromsat den socialistiska utvecklingen? Vet du vad demokrati innebär Ann-Charlotte?

Jag ser att General Motors sålde rekordmånga bilar under årets första sex månader. 2,8% mer än första halvåret 2007. Saab minskar, men försäljningen av Hummer i Europa gick upp med nästan 30%! Jag tror att bensinpriset kan gå upp en bra bit till innan smärtgränsen är nådd. Höj bensinskatten?

Högeralliansen fortsätter förresten med att slå Ann Wibbles inflationsrekord. Upp till 4,3% i juni. Kämpa på!

Att Svea Rikes Lag är just det, alltså de rikes lag visste vi redan. Jag ser att Svea Hovrätt nu frikännt de fem Ericssondirektörer som har stått åtalade för att ha dolt miljardutbetalningar till handelsagenter utomlands. Dom hade alltså gömt undan miljardmutor som Ericsson betalat i utlandet. Men uppenbarligen var det inget brottsligt. Hade dom däremot snattat några mobiltelefoner så hade det tagit fyr i helsike och domen hade inte varit frikännande. Svea RIKES Lag alltså!

Apropå den miljövänliga kärnkraften så ser jag att kärnkraftverket Tricastin nära staden Bollène i södra Frankrike har läckt ut 75 kilo flytande uran i floderna La Gaffière och L’Auzon. Myndigheterna har uppmanat befolkningen att inte dricka vatten, inte äta fisk, inte simma i vattnet, inte vattensporta och inte använda vattnet till bevattning. Jag för min del tycker att vi bygger fler kärnkraftverk. Varför oroa sig för våra barnbarnsbarnbarn. Dom kommer vi ju ändå inte att träffa och behöva skämmas för att vi lämpade över avfallet på dom.

Inga kommentarer: