torsdag 3 juli 2008

Lissabonfördraget igen

Aftonbladet är i dag lite upprörda över att sossarnas gruppledare i utrikesutskottet tyckt att det kan finnas anledning att inte ha så bråttom med att ratificera Lissabonfördraget. Man tror att ett Nej skulle sända chockvågor över Europa. Och man fortsätter med att hävda att det skulle vara svårt att förklara ett Nej på hemmaplan. Nu är det ju, tyvärr, inte så att Urban Ahlin hävdar att vi skulle säga Nej, bara att det inte kan vara så bråttom med godkännandet eftersom det vi godkänner ju ändå inte kan bli det slutliga dokumentet efter Irlands Nej. I princip godkänner man ju något man vet ska ändras ändå. Men att hävda att det skulle vara svårt att förklara ett Nej på hemmaplan tyder på att Mats Engström på Aftonbladets ledarsida inte har fattat ett dryft. Med största sannolikhet skulle en folkomröstning i Sverige resultera i ett Nej. Det är därför vi inte får någon folkomröstning. Och jag kan inte förstå var problemet med att förklara för folket ett beslut som överensstämmer med folkviljan ligger. Det är väl att rösta Ja som är svårt att förklara på hemmaplan. Att förklara varför man beslutar mot folkviljan alltså. Chockvågorna I Europa struntar jag i. Fortsätt kräva en folkomröstning i frågan!

Joggingrapport: I går på kvällen vid åttatiden blev det äntligen dags för en joggingrunda. Jag har gjort uppehåll i ett antal veckor sedan jag fick ont i vaden och detta inte ville läka. Men, i går var det dags. Det var väl värmen som lockade ut mig. Eftersom jag hade hållit upp en tid, och jag dessutom var lite orolig för vaden så tog jag det riktigt lugnt på sexkilometersrundan. Men det räckte inte. Redan efter en dryg kilometer fick jag vad som kändes som hjärtklappning. Fast det behöver inte ha berott på dålig kondis utan kan också ha varit en rest av en form av migränanfall som jag fick tidigare på kvällen. Sittande framför datorn blev jag plötsligt alldeles yr och svimfärdig och svettades kopiöst. Men jag är van, och det gick över på en fem minuter. Och det kan ha varit detta som fortfarande spökade. Hur som helst valde jag att gå i den långa branta uppförsbacken som kommer efter två kilometer. Men sedan kändes det bättre igen, och tillbakavägen kändes det skönt även om jag alltså tog det lugnt. Jag hade från början ställt in mig på en tid kring 33 minuter, men promenaden upp för backen höjde målet till 35 minuter. Tiden 33.05 kändes därför som en positiv överraskning. Tråkigt däremot är jag det inte känns riktigt bra i vaden igen. Kan det ha varit så illa att jag inte gjort uppehåll tillräckligt länge? Någon som tycker jag verkar lite gnällig?

USA har skrivit avtal med Polen om att placera missiler i landet. Även Tjeckien är inblandat. Precis vid den ryska gränsen alltså. Kommer ni ihåg Kubakrisen? Det var när det var tvärtom, Sovjet placerade missiler vid USA:s gräns på Kuba. Några likheter?

Ett antal överförfriskade ynglingar i Marstrand hade missförstått det där med att golf är så bra motion. Dom körde en stulen golfbil rakt ner i vallgraven på Marstrand fästning. Sedan blev det annan transport än golfbil, dvs ambulans, till sjukhuset. Golfbil är ett löjligt fenomen, men fulla ungdomar i en sådan är mer än lovligt korkat.

De senaste månaderna har fler amerikanska soldater dödats i Afghanistan (där våldet trappas upp ordentligt) än vad som dödats i Irak. USA har i dag 32.000 soldater i Afhanistan, och fler ska det bli. Jag vill hävda att detta inte längre är ett fredsuppdrag för FN, det är ett krigsföretag från USA. Så, vad har svenska trupper där att göra - på USA:s sida? Ta hem dom, eller ändra politiken i landet.

Inga kommentarer: