fredag 11 juli 2008

Mer (avsaknad av) demokrati på EU-vis

Vår svenska EU-kommissionär Margot Wallström har uttalat sig om den kommande hanteringen av godkännandet av EU:s nya grundlag, alltså Lissabonfördraget. Enligt henne får Irland hålla en ny folkomröstning. Dom får väl rösta tills dom röstar rätt. Men de länder som inte godkänt fördraget än måste göra detta under hösten som planerat. Observera att Margot använder ordet "måste"! Har dom inget val? För länderna inte själva bestämma om dom vill godkänna fördraget? Är det Margot Wallström och den övriga EU-Makten som bestämmer att vi MÅSTE godkänna fördraget. Demokrati på EU-vis var det alltså!

Och när vi ändå är inne på begreppet demokrati, se ser jag i nyhetsrapporteringen att Italiens egen Bonnierfigur, Silvio Berlusconi är på väg att driva igenom en ny lag som get åtalsimmunitet åt presidenten, premiärministern och parlamentens talmän. Undrar varför den gode Berlusconi kan tänkas driva igenom en sådan lag? Kan det finnas något samband mellan denna lagen om åtalsimmunitet och det faktum att han hotas av en antal rättsprocesser. Som han alltså slipper när han drivit igenom lagen.

I går berättade jag om det franska kärnkraftverket i Tricastin som släppt ut flytande uran i floderna runt anläggningen. I dag meddelas att de franska myndigheterna krävt att anläggning hålls stängd tills man har visat att man har förbättrat säkerhetsarbetet. Den stora faran med kärnkraften är att man från ledningen blivit så indoktrinerad av sin egen propaganda om att säkerheten är på topp och att driften är helt ofarlig att man tror att den är just detta helt automatiskt. Och så slarvar man med säkerheten. Vid varje litet intermezzo som händer på en anläggning så avslöjas det att säkerhetsarbetet har skett med vänsterhanden medan personalen drack kaffe.

Brandkåren fick rycka ut till Ringhals kärnkraftverk i dag kring lunchtid sedan det brunnit friskt på taket till en turbinbyggnad där det pågick renoveringsarbete. Första rapporten jag läste om detta så berättade man från Ringhals att det var ingen fara på taket, det var bara lite rök som hade dragits in i ventilationen så att det syntes rök. Nu rapporteras det att brandkåren från Varberg, Värö, Veddige och Ringhals egen styrka fick hugga upp taket för att bekämpa en ordentlig brasa i taket. Varför rapporterade man annorlunda först. Fungerar inte den interna informationen? Är man så rädda för att det händer något allvarligt att man rent instinktivt försöker dölja vad som verkligen hänt?

Slutligen såg jag för någon dag sedan att Daniel von Gympas gympaimperium fortsätter att gå med förlust. Hans lyxliv och lyxbil osv kan inte ha betalts med vinsten i företaget. Undrar vad som betalar? Det kan ju inte gärna vara apanaget heller än. Jag trodde att det var en lönsam affär. Med all den gratisreklamen, och de priser som tas ut.

Inga kommentarer: