lördag 7 januari 2017

Var ska man bo

» Hoten mot vår säkerhet

I USA har fem personer dödats när en man öppnade eld på flygplatsen i Fort Lauderdale i Florida. Mannen, den 26-årige Esteban Santiago, checkade ut sitt bagage och gick sedan in på en toalett och laddade sitt vapen som legat i bagaget för att efter det gå ut i vänthallen och skjuta vilt omkring sig, han dödade alltså minst 5 personer.

Pistol
Den skyldige är (som vanligt höll jag på att säga) krigsveteran från Irakkriget och har sedan dess haft svåra psykiska problem. Han är uppenbarligen en av många krigsveteraner från Irak som överlevt kriget men fått sitt liv förstört av vad han upplevt. Samma erfarenhet har USA av veteraner från Vietnam och Afghanistan till exempel. Även andra länder har exakt samma erfarenheter. T.ex. har flera ryska krigsveteraner från Afghanistan och Tjetjenien utfört vansinnesdåd i Ryssland. Det är uppenbart att militären (i alla länder) är mycket dåliga på att ta hand om sina krigsveteraner som mycket ofta får svåra psykiska besvär efter sin tjänstgöring. Uppenbarligen plågade av vad dom upplevt under krigets vansinne.

Revolver
Kanske kan man hävda att händelsen ytterligare stärker den amerikanska vapenlobbyn, med NRA i spetsen, som hävdar att det för allas säkerhet är bäst om ALLA går omkring beväpnade ALLTID. Tänk om det inte hade varit begränsningar i rätten att ha med sig vapen på flyget till exempel. Då hade det ju troligen funnits många på platsen som också varit beväpnade och som hade kunnat skjuta ner gärningsmannen innan han hunnit döda så många. Tänk vilken spännande skottduell vi hade kunnat få livesänd på TV från flygplatsen! För det är ju just detta man hävdar från vapenlobbyn i USA. Ju fler som är beväpnade desto fler finns det som kan sätta stopp för en galning som öppnar eld.

På tal om säkerhet så är det lämpligt att hålla sig borta från Thailand under nyårshelgen. Jag ser att trafiken under nyårshelgen i Thailand krävde omkring 500 döda. "Farliga veckan" som det kallas, kostade upp emot 500 personer livet i en trafik som verkar totalt vansinnig. Rattfylleri, dåliga vägar och vansinnigt trafikbeteende kostar alltså på en vecka fler liv än terrordåd under många år. Det är konstigt att människor vågar åka till Thailand? Hade terrordåd kostat 500 liv hade avbokningarna hos resebyråerna strömmat in.

» Var är det bäst

Internetsajten Movehub har skapat en lista över de mest (och minst) liberala länder som dom rekommenderar att man flyttar till. Man har tagit hänsyn till sådant som jämlikhet mellan könen, behandling av minoriteter, personlig säkerhet och miljöansvar. Vad som är uppenbart är att det är de nordiska länderna som dominerar listan. Island vinner före Finland med Sverige på tredje plats. Sedan kommer Norge, Nya Zeeland, Slovenien, Schweiz, Danmark, Irland, Storbritannien, Canada, Portugal, Tyskland, Lettland och Australien. Det är kanske inte så illa att bo i de nordiska "högskatteländerna" som en del grupper ju klagar över?

Nordiska länderna
Danmark ligger överlägset sämst till av de nordiska länderna. Kanske skulle Svenska Dagbladet fundera en sväng till, dom rekommenderar i dagens ledare att "Vi borde alla bli danskare" som en reaktion på Fredrik Reinfeldts trevliga propagandasamtal med sina politiska vänner. I det här fallet hans kollega Anders Fogh Rasmussen i Danmark. Det är kanske danskarna som borde bli lite mer lika sina nordiska kollegor?

Om nu Movehub rekommenderar att man flyttar till Island, Finland och Sverige så ser jag att sju procent av svenskarna har flyttat till utlandet. De tio populäraste länderna för svenskar att flytta till är USA, Storbritannien, Norge, Spanien, Frankrike, Tyskland, Thailand, Finland, Danmark och Italien. Fem av de 10 länderna i topp finns med på Movehub:s 15 bästa lista. Fast tre av dom är våra nordiska grannar. Vi kan konstatera att när vi svenskar flyttar till andra länder så är det verkligen inte liberala värderingar och miljöansvar som lockar.

» Dagens SD-klavertramp

Som vanligt när det kommer mycket snö får de som har ansvar för snöröjning problem. Vi medborgare kräver ju att det ska vara snöröjt inom en timme - överallt. Fast vi vill ju helst inte betala för att det finns en beredskap för detta, en beredskap som kanske inte ens behövs under hela vintern.

Hur som helst drabbades Stockholm för några dagar sedan av snökaos. Vilket fick Sverigedumokraterna i Stockholm att ta chansen till en politisk poäng. Så man klagade på snöröjningen! Fast det blev lite fel. När man skulle illustrera klagomålen så valde man en mindre lämplig bild. En ett år gammal bild från Göteborg!

Sverigedumokraterna

Men det är ju trots allt vad man menar som är det viktiga, eller.... Själv funderar jag på att illustrera ett klagomål på dåligt avlopp i kommunen med en bild från dagens Thailand där det ju regnat i ett streck i flera dygn och många samhällen står under en halv meter vatten.

Inga kommentarer: