onsdag 18 januari 2017

Hurra vad vi är bra

» Aktiva vs Soffpotatisar

Årets vinnare av det .s.k. Jerringpriset vållade en rejäl debatt på många håll. När folket fick rösta på årets idrottsprestation så vann ridsportens Peder Fredricsson. Alla som kallar sig idrottsintresserade, och är detta genom att läsa sportsidorna i tidningen, tidningens sportbilagor och dessutom tittar på alla sportsändningar på TV samtidigt som man prenumererar på flera sportkanaler, blev chockade. Ingen skidåkare, ingen fotbollsspelare, ingen golfare. En ryttare? Men jag kan berätta för alla dessa sportintresserade hur det kommer sig att så många röstade på en person aktiv inom ridsporten. Det finns mängder av människor som är AKTIVA inom ridsporten. Som är intresserade av vad som händer inom ridsporten. Som alltså passade på att rösta på en av dom själva som varit framgångsrik. Det var helt enkelt de AKTIVA idrottarna som vann mot alla soffpotatisar framför TV:n.

Hästar
Jag vill poängtera att jag själv är totalt ointresserad av hästar. Det är stora djur som ofta är i vägen när man är ute och springer i skogen och som bajsar stora högar i naturen. Men, jag har respekt för de som är intresserade av hästar och sysslar med hästsport. Jag har kusiner som var / är hästgalningar. I ungdomen när vi var på besök hos dom så märkte man direkt att dom var hästtokiga, vilket jag alltså inte är. Att följa med till ridhuset var INTE intressant. Min ena kusin flyttade tidigt till USA och lever där fortfarande - med sina hästar.

Jag läser förresten att hästar är farliga djur. Enligt statistik från Australien dog det där under åren 2000-2013 sammanlagt 27 personer efter att ha blivit bitna / stuckna av bin, getingar, bålgetingar och liknande. Lika många, 27, dog under den perioden pga ormbett. 5 dog pga myror och fästingar. 3 dog av vattendjur (maneter) och 2 av oidentifierade djur. Ingen enda dog av skorpioner eller spindlar och liknande. Däremot dog 74 personer i hästrelaterade olyckor. Hästarna var alltså "skyldiga" till fler dödsfall än alla andra djur tillsammans. Hästsport är farligt.

» Sverigeskryt

I en rapport vid World Economic Forum har man rankat vilka länder som är bäst på att bekämpa korruption. Fyra av de åtta främsta nationerna är de nordiska länderna. Sverige på tredje plats ligger bäst till av de nordiska länderna. Följt av Finland (4), Norge (5) och Danmark (8). Sverige får stryk av Luxemburg och Japan. Fast det där med att bekämpa korruption verkar inte gälla den förre premiärministern Jean-Claude Juncker som i hemlighet arbetade aktivt inom EU för att förhindra jakten på skattefifflande företag. Som tack för sina insatser på det området fick han sedan hedersuppdraget som ordförande i EU-Kommissionen. Vi kan alltså fastslå att Sverige är duktiga på att bekämpa korruption, och allra bäst bland de nordiska länderna.

Heja Sverige
Enligt en annan rapport vid World Economic Forum är Sverige bäst i hela Europa på Innovationer. Vi ligger tvåa i världen. - "Det betyder att människor har idéer och är väldigt måna om att driva dem för att bli rika. Incitamenten finns där och skattesystemet gynnar dem". Observera det där sista, "skattesystemet gynnar dem". Ibland så känns det lite annorlunda när man berättar om Sverige sett från andra länder än när den svenska gnällmaffian kommer igång.

Vid en tredje rapport vid World Economic Forum ligger också fyra nordiska länder med på topp-åtta över vad man kallar "Inclusive Development Index". Här kommer Sverige på sjätte plats och får stryk av Danmark (5), Island (4) och Norge som ligger allra högst på listan. Vi Nordbor är ett privilegierat folk, som ska vara stolta över vad vi åstadkommit. Vi ska värna vårt samhälle och vara medvetna om att dom som kräver stora förändringar faktiskt vill försämra livet för de flesta.

Icke att förglömma är att enligt en dansk undersökning är Sverige bäst i Skandinavien på att integrera flyktingar och invandrare. Ju längre tid som går sedan invandrare / flyktingar kom, desto större blir skillnaden mellan hur bra det går med integrationen i Sverige jämfört med Danmark och Norge.

Fast det finns områden där vi svenskar inte ska skryta. I Arbetaren läser jag om Vrinnevisjukhuset i Norrköping. I år hade man inte råd att betala extra till de som hoppade in och jobbade på semestern för att rädda verksamheten. Något man gjort tidigare år till de som uppoffrade sig genom att betala en tusenlapp för de arbetspass man jobbade. Däremot visade det sig att man hade råd att betala två chefer 100.000 kronor extra vardera för att ringa in vikarier. Det fick dom göra ett par gånger under sommaren. Det är vad man kallar prioriteringar!

Inga kommentarer: