söndag 29 januari 2017

Donald Trump och svensk inrikespolitik

» Donald Trumps bekymmer

Donald Trumps helt ogenomtänkta stopp för alla former av flyktingar att ta sig till USA och hans stopp för medborgare från ett stort antal muslimska länder att resa in i USA har vållat stora problem. Och har gett utlopp för stora våldsamma protester. Amerikanska tjänstemän och domare vet helt enkelt inte vad som gäller när Donald Trump har fått sitt infall. På många områden har domare stoppat dumheterna eftersom dom var omöjliga att genomföra. Protesterna från amerikaner och andra har varit livliga. Ett av de mer spännande inläggen i protesterna måste vara Kanadas liberala premiärminister Justin Trudeau som deklarerat att flyktingar som vägras att komma in i USA är välkomna till Kanada. - "To those fleeing persecution, terror & war, Canadians will welcome you, regardless of your faith. Diversity is our strength #WelcomeToCanada" twittrade Justin Trudeau. En stor eloge till Kanada!

A crying statue of Liberty
Det stora problemet med Donald Trump är att han är företagsledare i ett hierkiskt uppbyggt familjeföretag, han är inte politiker som fostrats i ett demokratiskt system. I Donald Trumps värld bestämmer chefen. Övriga medarbetare lyssnar andäktigt och lyder sedan. Även om dom kanske tycker att något annat vore bättre. Men så är det inte i ett demokratiskt politiskt system. Även om han är utsedd till chef efter ett val så är han inte allenarådande. Människor kan tycka annorlunda, och dom har då rätt att uttala den åsikten. Beslut ska fattas i demokratisk ordning. Inte för att "chefen" fått ett infall, utan man har först utrett vilka konsekvenser ett sådant beslut har. Andra människor har också rätt att ha synpunkter och att påverka beslutet. Media osv granskar sedan kritiskt besluten. Det är så demokratin är uppbyggd. Men det fattar inte Donald Trump! Han tror att eftersom han är "chef" så bestämmer han. Punkt! Hans sätt att styra har mer likheter med Nordkorea än med demokrati.

Jag såg att Donald Trump fick hård kritik för att han i sitt tal om Förintelsen inte specifikt nämnde det systematiska utrotandet av judar. Men det vi förknippar med Förintelsen handlade faktiskt inte bara om att utrota specifikt judar. Det handlade om att utrota allt som inte passade in i den ariska rasens överlägsenhet. Judarna var den största gruppen, där den övervägande majoriteten kom från Polen och Ryssland. Romer, och vad vi i dag kanske benämner som Resandefolk, (på den tiden ihopklumpat som zigenare) var en annan grupp som systematiskt skulle utrotas. Kanske en miljon av dessa mördades. Det handlade också om polacker rent allmänt som ansågs som lägre stående. Ryska krigsfångar. Kanske en kvarts miljon funktionshindrade mördades. Homosexuella män. Jehovas vittnen. Och politiska motståndare rent allmänt. Den nazistiska Förintelsen är det grövsta brottet mot mänskligheten i modern tid. Men, det är viktigt att poängtera att Förintelsen handlade inte om att utrota judar, det handlade om att utrota allt som sågs som lägre stående där judarna var den största gruppen. Men inte den enda gruppen. Genom att oftast bara nämna judar har vi fått många att tro att det var bara judar det handlade om. Men det var ännu värre!

Det är viktigt att hålla Förintelsens vidrigheter i vårt minne. Det är samtidigt viktigt att inte acceptera grupper som på olika sätt hyllar, förnekar eller på olika sätt har kopplingar till dessa vidriga tankar. Håll murarna stängda mot alla som kan kopplas till denna vidriga ideologi!

» De tre politiska blocken

Jag kan konstatera att även Svenska Dagbladet nu som rubrik skriver om Sverige på väg mot tre block – väljarna redan där, något som jag konstaterat för länge sedan. SvD (och många andra) har helt enkelt konstaterat att Anna Kinberg Batras närmande av Moderaterna till Jimmie Åkessons Sverigedumokrater har delat den Borgerliga Högeralliansen i två halvor. Om vart Kd ska räknas i dessa två halvor varierar synen dock. En del räknar med att Ebba Busch Thors högervridning av Kristdemokraterna gör att dom också ingår i detta Högerblock. Medan andra helt enkelt slutat att räkna med Kd. Dom är inte betydelsefulla längre och kommer med största sannolikhet att åka ur Riksdagen vid nästa val. Alla räknar dock inte med ett stort Mittenblock med både C + L och socialdemokrater och miljöpartister. Alla har inte räknat med att stora grupper inom socialdemokratins ledning hellre vänder sig mot mitten än mot vänster. Jag hörde för några dagar sedan på radion en debatt där jag hade svårt för att identifiera debattören. Jag tyckte jag kände igen rösten, men kunde inte placera in mannen som centerpartist eller liberal. Sedan kom namnet, det var den så kallade socialdemokraten Widar Andersson! Det finns stora grupper inom S som helst vill driva partiet mot mitten och göra sig oberoende av Vänsterpartiet. En sådan politik kommer att gynna Vänsterpartiet - i varje fall räknat i stöd. Endast framtiden kan berätta hur det går. Nästa val kan bli mycket spännande, för att inte tala om vad som händer efter valet när en regering ska bildas.

AKB loves JÅ

Vårt nya kärlekspar

Inga kommentarer: