söndag 22 januari 2017

Att välja sin egen verklighet

» Mardrömsscenario för Alliansen

Jag vill poängtera att det är inte jag som formulerat denna sanning. Det är istället framsidan på moderata Svenska Dagbladet som kommenterar den politiska utvecklingen och den senaste väljarundersökningen från Sifo. Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batras panikartade utspel i veckan var nog en rejäl spik i kistan för Högerallianssamarbetet.

Arbete ger frihet
Den väljarundersökning som Sifo publicerar i dag i bland annat Svenska Dagbladet har nog inte lyckats fånga upp väljarnas reaktion på AKB:s klavertramp. Men siffrorna är ju verkligen inte någon glädjespruta för det Högerblock som vi är på väg att få i den svenska politiken. Enligt denna undersökning får de tre partierna i detta nya block sammanlagt 40,5% (-0,5). Moderaterna får 21,9% (-0,3), Sverigedumokraterna 16,0 (+0,8) och Kristdemokraterna faller ännu längre ner i träsket på 2,6% (-1,0). Detta är den sämsta siffra Kd haft på 20 år. Jag är mycket tveksam till att AKB:s utspel förbättrat dessa siffror, snarare tvärtom. En annan fråga man kan ställa är om Ebba Busch Thor sitter kvar fram till valet?

I det Mittenblock som även Svenska Dagbladet spekulerar i som ett kommande regeringsalternativ gör Socialdemokraterna ett rejält ryck och får 29,7% (+2,1) medan Centern har en liten uppgång till 9,3% (+0,2). Liberalerna tappar däremot till 5,3% (-0,7) vilket även Miljöpartiet gör till 4,3% (-0,9). Även Vänsterpartiet har en mindre nedgång till 8,0% (-0,4). Övriga partier har en mindre uppgång till 2,9% och detta är nog främst Feministiskt Initiativ. Totalt tappar den tidigare Högeralliansen till 39,1% (-1,8). Detta medan den Rödgröna regeringen ökar till 34% (+1.2) eller inklusive Vänsterpartiet för det Rödgröna blocket totalt 42,0%.

Ett val med dessa siffror skulle gett kärleksparet M + Sd sammanlagt 37,9% (Kd skulle ju åkt ut). Om man ställs mot ett nytt Mittenblock som får en majoritet i Riksdagen med 48,6% eller ett nytt Rödgrönt block med 42% så blir man ändå minst. Jag undrar om Anna Kinberg Batra sover gott om nätterna?

» Trygghet eller hot

Det står klart att den svenska polisen har problem. Men att, som en hel del vill, ge Rikspolischefen Dan Eliasson ensam skulden för detta är nog att göra det lätt för sig. Att kritisera Dan Eliasson är lätt. Hans tidigare insatser på Försäkringskassan och Migrationsverket är ju inte direkt upplyftande. Vi har en trend med allt färre uppklarade brott. Men detta är en trend som pågått sedan långt innan Dan Eliasson trädde in på scenen. Den trenden började när Högeralliansen fått makten över polisväsendet. Den centralisering av polisväsendet som Högeralliansen drivit igenom (med benäget bistånd från bland annat Socialdemokraterna) har inte gjort situationen bättre - tvärtom. Dan Eliassons inträde på marknaden har inte heller gjort det bättre, men att ge honom skulden är som sagt att göra det lätt för sig. Den av Högeralliansen beslutade centraliseringen har på senare tid fått ett antal moderata och liberala kommunpolitiker att kräva kommunala poliser. Det vill säga precis motsatsen till en centralisering. Faktum är att Polisväsendet i dag har fler anställda än någonsin. Men många sysslar med "nya" arbetsuppgifter, som här i söder t.ex. med gränskontroller. Dessutom tror jag att polisutredningarna blivit allt mer komplicerade. Vad som krävs är nog tyvärr ännu en omorganisation, ny ledning och fler poliser. Som alltså kostar pengar så jag hoppas att de som klagar är villiga att hosta fram slantarna också. Att tro att ge Dan Eliasson sparken skulle lösa problemen är nog att göra det lite för lätt för sig. Det kan vara en del av lösningen, men det krävs mycket mer.

Polisen
Kanske läste ni om nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen som gick in på badhuset i Kungälv och kallades sig för "trygghetsvärdar". Ett "initiativ" som kommunen inte uppskattade, och inte heller personalen sedan det kommit fram vad det var för några. Fast själva tycker man ju att man gjorde succé. Hade man på badhuset varit medvetna om vad det verkligen var för figurer som dök upp och kallade sig "trygghetsvärdar" så är ju verkligen "Trygghet" det minsta man känner. Expo berättar att ledaren för gruppen är tidigare dömd för bland annat våldsamt upplopp, misshandel, narkotikabrott, dopingbrott och rån. Med tanke på att han ju hävdar att det är invandrare som står för brottsligheten så måste han vara invandrare. Att kalla sig "trygghetsvärd" med det registret är ju nästan komiskt, om det inte varit för att det är skrämmande och tragiskt.

Trygghet är något vi behöver mer av. Men vi får det inte av rasister, nazister och andra högerextremister - tvärtom. Och, av media som kanske blir mindre förtjusta i att frossa i brott. Det finns mycket mer att bevaka.

» Vår värld

Donald Trump
Donald Trump fortsätter att engagera. Senaste dagens rapporter om mannens aktiviteter verkar främst handla om att han klagar på media för att dom inte hyllar honom i tillräcklig omfattning. Det faktum att många fler hyllade Obama vid hans tillträde än som hyllade Trump vid hans eget tillträde bortförklaras som lögner. Än så länge är den enda kommentaren från Trump, vad jag sett, till att många fler demonstrerade efter tillträdet än som hyllade honom vid tillträdet: - "Hade vi inte just ett val?". Vilket ju kan stämma. Ett val han förlorade i antalet röster. Fast det har han nog inte riktigt fattat än! Intressant är dock att Facebook snabbt gallrar bort bilder som gör jämförelser mellan hur mycket folk det är framför Capitol Hill vid olika tillfällen. Man har på Facebook börjat bli duktiga på att gallra bort saker som inte passar. Fast man skulle kanske göra andra prioriteringar? Senaste såg jag att man plockat bort reklam från de svenska mejerierna om att mjölk är nyttigt. Det skulle vara lögnaktigt påstods det. Fast man verkade ha svårt att vidareutveckla detta.

På tal om att vi lever i olika världar så såg jag en artikel som berättade om Donald Trumps bilar. En ganska spännande presentation. Jag funderade lite över alla bilarna som var producerade i Europa? Rolls Royce, Lamborghini, Mercedes. America first! Är det en nyligen påkommit intresse? Även om jag inte är så särdeles bilintresserad så begriper jag att vi inte lever i samma verklighet i varje fall.

Inga kommentarer: