måndag 2 januari 2017

Skadeglädje är den enda sanna glädjen

» En del gläds, men miljön gråter

Bertil Moldén, som är VD för Bil Sweden är lycklig. Nybilsförsäljningen av bilar sätter ständigt nya rekord. Försäljningen av nya bilar har ökat 36 månader i följd och Bil Sweden räknar med att rekordförsäljningen fortsätter även i år med ännu fler sålda nya bilar. Det är ju onekligen något att känna lycka över... Eller? Samtidigt hör jag att svensken cyklar allt mindre. I korthet, vi blir allt mer bilberoende. Det ska påpekas att det är inte "miljöbilar" som ökar. Försäljningen av det som kallas "miljöbilar" uppfyller inte alls förhoppningarna. Anledningen till den ökande försäljningen är att vi helt enkelt har fått det ekonomiskt bättre samtidigt som vi blir allt latare. Det vill säga de som köper bilar har fått det bättre.

Ta det lugnt
Det är dags för de som bestämmer att göra allvar av alla fina löften om satsningar på att få oss att utnyttja kollektivtrafiken, att få oss att cykla eller gå när detta är möjligt. Men ska det bli något annat är fina ord så är det dags för beslut. Se till att det överallt finns ordentliga cykelbanor så att man vågar cykla utan att riskera att bli trängd av bilister som inte vet vad hastighetsbegränsningar och hänsyn handlar om. Se till att det överallt finns möjlighet att parkera sin cykel. Som exempel, vår lokala ICA Kvantum har en parkeringsplats för säkert hundratals bilar och cykelställ för 5 cyklar! Se till att kollektivtrafiken fungerar och att det verkligen är ekonomiskt fördelaktigt att ta tåget eller bussen. Då går det inte att höja taxorna en gång om året. Dom ska sänkas och det ska göras enkelt både för den som åker dagligen och för den som bara åker lite då. Det handlar inte om att bygga nya motorvägar för att underlätta för bilarna som i dag. Det handlar om att få färre att ta bilen, då blir det plats på vägarna för de som måste ta bilen.

Bilismen fastnar
Gör allvar av alla löften, sluta upp med att bara prata smörja!

Själv kände jag lite skadeglädje i morse när jag cyklade till jobbet. En cykeltur som tar ca 15-20 minuter. I natt var i princip första natten den här vintern med minusgrader. Jag var klädd för temperaturen och det var en skön, frisk morgon att cykla. Det var riktigt skönt. Något som jag tvivlar på att alla bilister tyckte som stod i minusgraderna klädda i en tunn skjorta och inte alls för utomhusvistelse och skrapande bilrutor. Jag var halvvägs till jobbet innan "idioterna" hade skrapat färdigt. Jag är övertygad om att dom då var stelfrusna!

För övrigt undrar jag varför det heter Bil Sweden? Om den här branschorganisationen vänder sig till en svensk marknad borde dom ju heta Bil Sverige. Om man vänder sig till en internationell marknad så borde det bli Car Sweden. Varför något som är så varken eller som Bil Sweden?

Inga kommentarer: