måndag 16 januari 2017

Vi och dom

» Vem ska egentligen betala

I dagens Svenska Dagbladet går Almegas vd Anna-Karin Hatt ut till storms mot "skatten på arbete". Den är alldeles för hög tycker Anna-Karin Hatt, som tidigare var centerpartistiskt statsråd men nu fortsatt karriären och blivit vd för tjänsteföretagens gnällorganisation Almega. Enligt Hatt måste vi minska skatten på arbete och vi måste sänka marginalskatterna så att de som tjänar lite mer kan få rejäla skattesänkningar. För det är ju just det sänkta marginalskatter egentligen innebär. Om man inte istället hade tänkt höja skatterna för de som tjänar lite mindre.

Pengars makt
Samma dag går bland annat Dagens Industri ut i kamp mot förslaget om en ny Finansskatt. Enligt regeringen slipper banker och finansföretag ta sitt skatteansvar och man vill därför införa en form av skatt även på finansiella affärer. Vi betalar moms när vi handlar mat och cyklar, men när vi handlar aktier och obligationer är det befriat från skatt. Alltså vill man införa en Finansskatt. Vilket enligt Näringslivets alla lobbyorganisationer och alla de andra som tjänar pengar på finansaffärer skulle innebära den totala katastrofen för det svenska samhället.

Sedan ska vi inte glömma det totala ramaskriet när man vill låta även flyget betala för sig istället för att vara ett skattefrälse. Att införa en skatt även på flygresor (flyget är ju befriat från skatt på sitt bränsle) skulle det dels vara en katastrof för flyget, samtidigt som det inte skulle innebära någon förändring av utsläppen.

En intressant fråga är var skattepengarna egentligen ska tas från. Vi ska inte beskatta finansaffärer, vi måste sänka skatteuttaget på arbete och vi ska inte beskatta miljöförstöring. Kan dom inte från Almega och alla dom andra privilegierade gnällgrupperna berätta vilka som egentligen ska betala skatterna?

» Så ser vår värld ut

Den brittiska hjälporganisationen Oxfam har gjort en ny beräkning över förmögenheterna på vår jord. Man kommer då fram till att världens 8 rikaste män (för dom är alla män i den yttersta toppen) äger tillsammans lika mycket som halva jordens befolkning gör. En klyfta som fortsätter att växa.

Pengars makt
Men frågan är vad vi gör för att fördela förmögenheterna mer rättvist. För någonstans måste det vara ett fel i systemet om människor svälter ihjäl samtidigt som andra har så mycket pengar att bada i att dom inte vet vad dom ska göra av dom. Det måste finnas ett internationellt system där de som sitter på så stora förmögenheter och har så stora inkomster får bidra bättre till vårt gemensamma bästa.

På tal om förmögenheter så hör vi ju att SEB:s vd Annika Falkengren nu ska lämna jobbet. Hon gör inte detta direkt utfattig. Hennes lön + förmåner från SEB 2015 var sammanlagt närmare 17 miljoner. Med andra uppdrag lite här och var så var den totala inkomsten det året 25 miljoner kronor. Dessutom har hon samlat på sig aktier i SEB för motsvarande 40 miljoner kronor. Så hon har ju lite slantar att gå in med som delägare i en schweizisk bank. Själv förstår jag att bankerna inte har råd att betala ränta på våra sparslantar eller ha kontor som tar emot kunder. Det måste ju bli några miljoner över till vd och alla dom andra viktiga slipsnissarna.

Jag har ett litet tips! Inför skatter på förmögenheter och arv och se till att finanseliten gör rätt för sig!

» Dagens Sverigedumokrat

Sverigedumokrater
Sven Tycker fortsätter att presentera den sverigedumokratiska intelligentian. Dagens utmärkelse tillfaller ingen mindre än Markus Palmheim som representerar Sverigedumokraterna i Danderyd. Han tycker bland annat: - "Låt araberna få betalt för att de våldtar feminister, så gör de lite nytta... I toklandet Sverige är allt möjligt. Dessutom behöver Araberna horfeminister om inte Svenskorna ställer upp." Sedan fortsätter han att orera om sitt hat mot araber och feminister. Men min anständighet säger mig att vi gör stopp här. Uppenbart är att det även är stopp för hans politiska karriär - i varje fall för den närmaste tiden.

Fast uppenbarligen är det inte bara araber och feminister han tycker illa om. Han tycker också illa om svenskar! - "Jag är Finländare och inte en mentalt retarderad Svensk! Jag skulle skämmas som en hund av att identifiera mig som svensk." Och så vidare... Egentligen underligt att han ens kunde överväga att gå med i ett parti som heter Sverige... Allt eftersom man får mer inblick i sverigedumokraters tankeverksamhet så blir man allt mer undrande. Jag är övertygad om att fortsättning följer på vår serie.

Inga kommentarer: