torsdag 5 januari 2017

Skånes första riktiga vinterdag - utan snö

» Dagens fem tyckerier

* Fyrverkeribranschen har börjat dra öronen åt sig. Vid ett krismöte i dag har SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, bestämt sig för att sluta sälja klassiska raketer. Det känns som ett steg i rätt riktning. Kanske ska man låta det bero och testa något år kombinerat med bättre polisbevakning. Och, föräldrar som har lite bättre koll på vad deras ättlingar sysslar med. För det kan väl inte vara så att det är föräldrarna som försett sina telningar med smällare och raketer att gå och leka med redan före julen?

* Under 2016 sattes det nytt rekord i antalet drunknade flyktingar på Medelhavet - över 5.000 döda. Dvs varje dag dog det cirka 15 personer på Medelhavet som var på flykt från krig, terror, diktatur eller svält. Det är ganska många fler än vad som dött i terrordåd i Europa under samma tid. Men vi europeer har en stor skuld till dessa 15 döda varje dag genom att vi betalt diktaturens Turkiet för att förhindra flyktingar att ta sig landvägen till Europa. Alltså blir dom istället utlämnade till samvetslösa smugglare som struntar i om dom drunknar. Bara dom har betalt först. Samtidigt kan vi välmående europeer glädjas åt färre asylsökande. Dom har ju stoppats från att ta sig hit eller drunknat på vägen. Om vi ska skämmas? Fråga våra efterlevande om 30 år!

* Ibland finns det slantar. Jag läser om Rex Tillerson, som av Donald Trump föreslagits som nu utrikesminister i USA, nu i januari slutat som VD för det amerikanska oljebolaget Exxon Mobile. Som "tack" för sina insatser för oljebolaget har han ett pensionspaket på 180 miljoner dollar, vilket motsvarar kanske 1,6 miljarder kronor. Ingen pissig pension för någon som går i pension som 64 åring. Till detta äger han aktier i Exxon Mobile för 54 miljoner dollar, dvs ungefär en halv miljard. Inte illa för en som förväntas fortsätta jobba och tjäna oljeindustrin som utrikesminister.

* ROT- och RUT-bidragen är att förmånligt bidragssystem till de välbeställda i vårt land. Kostnaden för skattebetalarna bara för ROT-bidragen ligger på 13 miljarder kronor per år (när det infördes beräknades kostnaden till 2,5 miljarder). Det här är bidrag som till största delen kommer de redan välbeställda till del. I Danderyd är det 18,8% som utnyttjar RUT, i Vellinge 16,8%, I Lomma 15,7%, i Lidingö 14,1%, i Täby 13,6%, i Vaxholm 12% och i Nacka 11,4%. Detta är de kommuner där RUT-bidragen utnyttjas mest. Vad är det för gemensamt med dessa kommuner? Jo, det är välbetalda och välmående medborgare som oftast röstar moderat som bor här. Däremot i kommuner som Kiruna, Övertorneå, Arjeplog, Storuman, Åsele, Dorotea, Berg och Nordmaling ligger utnyttjandet under 2%. Gemensamt? Ja, inkomsterna ligger mycket lägre och väldigt få moderata väljare. Kan det finnas något samband? ROT och RUT är en skattesubvention av välmående och överbetalda svenskar!

* Knugen är en hårt arbetande representant för vårt land. Jo, så ungefär beskrivs hans arbete när man undrar om han gör skäl för alla miljonerna i apanage från skattebetalarna. Jag ser därför att man har gjort en liten granskning av vad han egentligen sysslar med. Enligt kalendern på Hovets hemsida hade han uppdrag 145 dagar under året som gick. Alltså var han ledig 220 dagar. Det blir alltså ungefär en halvtid. Men, han är ju pensionär så det får man väl acceptera. Som pensionär har man också lägre inkomst, fast det biten glömde man i avtalet! Totalt utförde kungafamiljen 234 uppdrag under dessa dagar. Det låter ju inte så illa. Han gick på gudstjänst, åt middag, tittade på fotboll och annat jobbigt för att göra PR för vårt land. Snarast handlar det om att leva ett ganska behagligt liv - betalt av oss skattebetalare. För att få ihop riktigt många aktiviteter är man mycket generösa med räknandet. När Silvia med Knugen var hemma och hälsade på i Brasilien tidigare i år under 6 dagar fick man ihop sammanlagt 12 aktiviteter. Både Knugen och Silvia var ju där! Det är dags för pension - med samma pensionsbelopp som andra statspensionärer!

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom val
inte avel

Inga kommentarer: