tisdag 3 januari 2017

Flera tankar en tisdagkväll

» Lite allmänt gnäll

* Jag såg i går flera stackars företagare inom den kommersiella friskolebranschen i TV tårdrypande beklaga sig över den fruktansvärda regeringen som vill minska deras möjligheter att tjäna pengar på att driva skattefinansierade friskolor på kommersiell basis. Vad dom inte berättade var att Sverige är det enda land i hela världen där dom ens har rätt att starta skattefinansierade friskolor för att tjäna pengar. Fast jag förstår att dom höll inne med den upplysningen.

* Dagens Nyheter har granskat hur det gått sedan borgerligheten privatiserade apoteken. Det skulle ju något förenklat bli billigare och bättre service. Nu visar DN:s granskning att de receptfria medicinerna ökat rejält i pris sedan avregleringen. Så mycket med det löftet! Antalet apotek har ökat, dom ligger ju numera grannar på affärsgatorna i städerna. Fast någon utökad service på nya orter har det inte blivit. Däremot har tidigare granskningar visat att lagerhållningen av receptbelagda mediciner har försämrats. För övrigt är mitt intryck att apoteken är på väg att utvecklas till affärer för hälsokost och skönhetsmedel.

* Företaget Tieto (som är ute efter att få sälja sina tjänster) har frågat svenskarna om våra önskningar när det gäller betalningar och kvitton på våra betalningar när vi handlar i affärer. Det blir rubrik av att en majoritet är villiga till att få digitala kvitton när vi handlar. I ingressen till artikeln berättar man också att 41% vill kunna betala med mobilen i affären. Fast ännu fler, 63%, vill kunna betala med kontanter visar det sig. Det står inte heller i ingressen att 41% helst vill ha ett papperskvitto medan bara 32% helst vill ha ett digitalt kvitto. Resten vill ha båda delar! Kort sagt, så vill de flesta vara kvar i den analoga världen jämfört med den digitala världen som banken och affärer vill tvinga in oss i.

* I morgon är det exakt ett år sedan skåningarna helt plötsligt måste ha pass för att komma hem från Danmark. Skåningar som pendlat till jobb i Danmark har tvingats säga upp sig. Skåningar som åkt till Danmark för att shoppa, gå på museum osv har haft problem att komma hem igen. Jag är övertygad om att våra rikspolitiker i Stockholm inte hade ens kommit på tanken att sätta upp passkontroller mitt i Stockholm. Det är dags att återinföra passfriheten mellan Skåne och Danmark, den infördes innan jag föddes.

* Jag såg en liten tabell över antalet döda i terrorattacker i Västeuropa sedan 1970. Det var värst i mitten på 70-talet och har sedan dess gått ner rejält. Det är dags att ta ner terrorhotet till realistiska nivåer. Det finns ett hot, men det finns många andra hot som är värre. Det dör mångdubbelt fler i trafikolyckor för att ta ett exempel.

* Dagens goda skratt fick jag när jag läste att fru Silvia Bernadotte om några dagar i TV ska berätta om spökena på Drottningholms slott. Även knugens syrra Christina är övertygad: - "Det är klart att det spökar" är hennes kommentar. Fast det är visst snälla spöken...

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom val

inte avel

* För övrigt är det dags att införa skärpta regler för fyrverkerier. All användning av fyrverkerier ska vara beroende av att man har sökt och fått tillstånd av kommunen och polisen. Försäljning av fyrverkeripjäser får sedan bara ske till den som har fått beviljat tillstånd.

Inga kommentarer: