torsdag 26 januari 2017

Tänk om jag har rätt

» Funderingar en torsdagkväll

« Jag läser om konsultbyrån MBLM:s rapport Brand Intimacy 2017 som värderar varumärken inom olika branscher. Enligt rapporten klarar sig svenska varumärken som Ikea, H&M, Volvo, Skype och Spotify mycket bra. Att svenska varumärken klarar sig så bra måste bero på det dåliga företagsklimatet i Sverige? Det är ju, när gnällspikarna kommer igång, helt omöjligt att bedriva företagsamhet i det här landet. Tänk att jag tror faktiskt att gnällspikarna främst gnäller eftersom dom har ett mål med sitt gnällande. De flesta undersökningarna visar att det är mycket bra att bedriva företag i Sverige - även i en internationell jämförelse.

« Sverige trillar någon position på listan över vilka länder som har minst problem med korruption. Sverige ligger nu bara trea i Norden och fyra i världen. Kan några av de senast avslöjade skandalerna ha något samband med detta. I dag tvingades bland annat Generaldirektören för Statens Fastighetsverk Björn Andersson (den gamla bankjuristen utsågs till GD 2014 av den kristdemokratiska ministern Stefan Attefall) att lämna sedan mångmiljonmygel med bland annat fastighetsdirektören Mikael Sackleen inblandad avslöjats. Det har varit viktigt med vänner.

Eller kan det handla om den nyligen avslöjade skandalen på Skatteverket där tidigare moderata statssekreterare försökte varna sin gamla kollega bland de tidigare moderata statssekreterarna att Skatteverket var på jakt efter honom pga Panamaläckan. På tal om detta tycker jag det är spännande att studera hur vår borgerligt dominerade media i allmänhet underlåter att berätta att detta är en ganska intern moderat skandal. Undrar om dom hållit tyst med de partipolitiska kopplingarna om det istället varit socialdemokrater som var inblandade?

Eller kan det vara avslöjandet av hur Kungahuset fixar billiga och attraktiva bostäder till släkt och vänner i centrala Stockholm. Bostäder som formellt finns för anställda vid Kungahuset.

Eller kan det handla om finanshajar som sysslat med insideraffärer? Ja, inte vet jag. Men vi i har varje fall trillat på listan.

Donald Trump
« Dagens rapport från den trumpifierade världen måste vara att Donald Trump gett klartecken till att använda tortyrmetoder som skendränkning vid förhör. - "Absolut, jag tror att det fungerar!" Säger Donald Trump. Jag tror faktiskt att Donald Trump har rätt här. Jag tror faktiskt att den som förhörs med tortyr kommer att erkänna allt. Den torterade kommer att berätta precis det som polisen (eller militären.....) vill höra. Fast det är klart, det behöver inte vara sanningen, men polisen / militären får i varje fall höra det dom vill höra. Detta är alltså "världens största demokrati"!

Samtidigt rapporteras att en kvinna i den ryska Duman tagit initiativ till ett beslut om att kvinnomisshandel inom familjen ska avkriminaliseras. Något förenklat så att om en make misshandlar sin hustru så har hon sig själv att skylla. Hon har med all säkerhet varit otrevlig eller inte velat lyda.

Vart är vår värld på väg? Är det Kina som ska vara vårt hopp? I USA och Ryssland går det uppenbarligen åt helvete.

« Slutligen kan vi konstatera att Nordeas vd Casper von Koskull nu uppger att han vill förbättra kundnöjdheten bland bankens kunder. Nordea ligger ju i botten bland storbankerna. Kundnöjdheten sjunker dessutom i takt med att den ena skandalen efter den andra avslöjas. Vi kan ju inte direkt påstå att banken jobbat på att få vanliga småkunder att lita på banken. Men, nu ska det tydligen bli andra bullar enligt vd Casper von Koskull. Som Nordea-kund valde jag att ge Casper ett par tips på Facebook:

- "Jag ser att vd Casper von Koskull nu ska arbeta på att förbättra Nordeas kundnöjdheten. Ett par tips:
1/ Byt ordförande. Har man en ordförande som anser att 80% av kunderna är idioter och att bankens uppgift är att föra över pengarna till de andra 20% så kommer inte dessa 80% av vara nöjda med bankens service.
2/ Sluta och göm er för kunder som fysiskt vill prata med en levande människa."

Det tog en dryg timme på Facebook innan det kom ett mycket uttömmande svar:

"Hej Sven! Tack för dina synpunkter om hur vi kan bli en bättre bank.
/Johan"

Jag kan undra om mina synpunkter i varje fall kommer att vidaresändas till Casper och Björn.

Inga kommentarer: