söndag 1 januari 2017

Ett helt nytt oförstört år framför oss

» Vi är alla lika mycket värda

När nu ett helt nytt år har börjat så har jag en stor önskan. Nämligen att vi alla ska inse att vi faktiskt alla är lika mycket värda. Vi har alla rätt att få möjlighet att leva ett drägligt liv. Att straffa människor för att dom har sämre förutsättningar än andra är inte att tro på mänskligheten. När moderater som Elisabeth Svantesson använder argument som "Arbete ska alltid löna sig bättre än bidrag", så vad dom egentligen menar är att det ska straffa sig att bli sjuk, att bli handikappad, att förlora jobbet, att bli förälder eller på annat sätt förlora möjligheten att försörja sig. För i den moderata sinnevärlden är olika former av försäkringar också ett bidrag. Det är konstigt att dom inte har börjat använda det på bilförsäkringen eller husförsäkringen också. Eller på de mycket generösa avgångsvederlagen till direktörer. Fast någonting säger mig att det tänker dom inte heller göra i framtiden.

Moderaterna
Bakom det moderata korståget mot det dom kallar bidragssamhället finns ingen annan förklaring än att dessa moderater lever i en annan värld än de som är, som moderaterna uttrycker det, bidragsberoende. Dom tror faktiskt att människor väljer att bli sjuka, dom väljer att bli handikappade, dom väljer att förlora sitt jobb. Det enda man möjligen väljer är väl att skaffa barn och bli förälder. Dom tror nog att den som är sjukskriven, den som är arbetslös eller den som är handikappad väljer detta eftersom det är så ekonomiskt förmånligt. Skulle man sänka ersättningarna skulle dom omedelbart plötsligt bli friska, bli fria från sitt handikapp och skaffa ett jobb.

Moderaterna
Det fascinerande är att det däremot inte är något fel på hela branscher som är bidragsberoende. ROT- och RUT-företag skulle ju, enligt moderaterna alltså, inte finnas om dom inte finansierades med bidrag. Men, detta är inget problem! Dom är inte bidragsberoende i negativ bemärkelse utan detta ses som något positivt. Kan det finnas något samband med denna syn på vårt samhälle och det faktum att det är främst ganska välbeställda människor som utnyttjar ROT- och RUT-tjänster?

Kan vi hoppas under detta nya år på att även moderata politiker förstår att människor inte väljer att bli sjuka, man väljer inte att bli handikappad, man väljer inte att förlora jobbet. Vi är i korthet alla lika mycket värda. Däremot är en dräglig ersättning från olika former av försäkringar en förutsättning för att man ska kunna fortsätta att leva ett drägligt liv även under den tid man är beroende av socialförsäkringar eller bidrag. Och om detta inte har någon betydelse för okänsliga och egoistiska moderata politiker så innebär det också att dom kan fortsätta att konsumera och hålla affärsliv och näringsliv igång.

Jag vet att dessa önskningar för det nya året är orealistiska. Men det är inte förbjudet att drömma.

Inga kommentarer: