lördag 24 juni 2023

Vad händer i Ryssland?

» Skurkar mot skurkar.

Vad är det egentligen som händer i Ryssland? Skurken Yevgeny Prigozhins Wagnergrupp har tydligen tröttnat på den ryska militärens inkompetens. Att det som av vissa benämns som en militärkupp ska lyckas kan vi nog glömma. Den intressanta frågan är hur länge det kommer att pågå. Detta är avhängigt hur trogna ryska soldater är sina högsta befäl, hur trogna Wagnergruppens legosoldater är Yevgeny Prigozhin och hur ryska militära befäl tror att det ska gå så att dom vet vem dom ska stödja.

Vladimir Putin och den ryska björnen
De som hoppas på att "kuppen" ska lyckas är nog osedvanligt optimistiska. Om man nu ska tro att Yevgeny Prigozhin är bättre än Vladimir Putin. Det är nog som pest eller kolera.

En positiv effekt av det hela kan dock vara att de ukrainska styrkorna bör möta ett minskat motstånd. Dels har ju Wagnergruppens trupper dragits bort och är upptagna med annat. Dels behöver kanske den ryska militärledningen dra hem trupper för att slåss mot andra ryssar. Slutligen lär väl inte stridsmoralen bland de ryska trupperna förbättras av situationen.

Men, att "kuppen" ska lyckas är nog ganska osannolikt. Men oberoende av hur det går så har ju inte Putins ställning förbättrats.

Yevgeny Prigozhin kan nog förväntas få återvända till fängelset om han överlever detta. Han har ju god erfarenhet av den miljön. Han har ett antal domar i ryggsäcken. Senaste handlade väl om en dom på 12 år för rån och bedrägerier.

Har vi tur leder det hela till att Ryssland i varje fall får koncentrera sig på att reda upp sina interna angelägenheter och låter Ukraina vara ifred.

Inga kommentarer: