måndag 19 juni 2023

Korta funderingar

» Vi har alla fördomar.

Ibland har vi alla fördomar och har dragit förhastade slutsatser. Jag såg en artikel i Dagens Nyheter som tittat på vilka det är som får ekonomiskt bistånd, alltså Försörjningsstöd. Visst går vi och tror att det är olika former av barnfamiljer, oftast ensamstående sådana. Även jag hade den fördomen. Det har tydligen flutit mycket vatten under broarna sedan jag jobbade som socialsekreterare med försörjningsstöd. Men, det är ju trots allt mer än 10 år sedan...

Känn dig gladare
Så visar det sig att den största gruppen är ensamstående män utan barn! Och, det är inte utländska män utan den största gruppen är helt vanliga svenska ensamstående män utan barn. Tänk vad man kan bedra sig. För att sedan fortsätta med förvånande siffror så är ensamstående kvinnor utan barn den näst största gruppen. Ack vad man kan lura sig själv.

Samtidigt kanske det är viktigt att påpeka att antalet hushåll som får ekonomiskt bistånd minskar för varje år. När man hör den politiska debatten från den högra planhalvan så kan man nästan tro att utvecklingen av bistånd skenar. Men, så är det alltså inte. Tvärtom. Allt färre hushåll behöver ekonomiskt bistånd. Det beror till stor del på att Sverige i princip har Europas högsta sysselsättning. Det är alltså fler som jobbar och kan försörja sig på det i Sverige än i andra länder.

Ha de här siffrorna i minne när man från den Brunblå sörjan tjatar om bidragssamhälle, utlänningar som inte kan försörja sig och bidragstak och allt annat. Det är egentligen bara en effekt av Ulf Kristerssons löfte en gång i tiden:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Läs:
Detta är det vanligaste hushållet som får bidrag. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: