onsdag 14 juni 2023

Missbruka inte uttrycket terrorism

» Eller det finns en baktanke?

Masskjutningen i Tensta som dödade två och skadade två andra fick bland annat justitieminister Gunnar Strömmer att använda uttrycket "inhemsk terrorism". Även t.ex. Dagens Industri använder på ledarplats uttrycket terrorism. Uppenbart är att Gunnar Strömmer och en del ledarskribenter tydligen vet mer om motivet till vansinnesdådet än vad polisen uppger att dom vet.

Terrorism är inte vilket vansinnesdåd som helst. Det handlar inte om att attackera ovänner eller konkurrenter eller vansinnesdåd rent allmänt. Det krävs mer för att handla om terrorism. Det krävs ett speciellt mål med attackerna. Så här definierar Wikipedia terrorism:

- "Terrorism (från latin terror 'rädsla, fruktan') är det systematiska och hänsynslösa användandet av våld eller förstörelse, för att genom att injaga rädsla försöka tvinga fram politiska förändringar."

Sven Tycker, bra eller dåligt
Vi får inte, som Turkiet t.ex., devalvera betydelsen av terrorism. Enligt Turkiet är i princip allt motstånd mot Mr Erdogan of Turkeys styre av Turkiet att beteckna som terrorism. Är t.ex. PKK en terrorgrupp eller en befrielserörelse som kämpar för ett fritt Kurdistan? Turkiet anser att PKK är en terrorgrupp. EU har terrorklassat PKK. Men FN har t.ex. inte terrorklassat PKK. Om man för en beväpnad kamp för en självständig stat och t.ex. attackerar vad man ser som ockupationsstyrkor, är man då en terrorgrupp? Använder man våld mot det man ser som ockupationsmaktens militär är man nog ingen terrorgrupp. Använder man däremot våld mot civila mål och oskyldiga i syfte att sprida skräck och visa vad man förmår, då är man en terrorgrupp. Jag är inte tillräckligt insatt för att kunna bedöma vad PKK gör eller inte gör.

Men vi har i varje fall devalverat betydelsen av terrorism i Sverige. Till stor del som en eftergift till Mr Erdogan of Turkey. Vi har utvisat personer till Turkiet som ligger på gränsen till att verkligen ha gjort sig skyldiga till brott som motiverar utlämning till en tveksamt demokratisk stat. Vi håller också på att införa lagar som gör aktiviteter som straffbara som vi kallar terrorism eller stöd till terrorism som det är mycket tveksamt om det är riktigt så.

Kanske ligger det en baktanke från vår politiska ledning när man nu kallar det som händer för terrorism. Det står ju klart att flera ledande inom de kriminella nätverk som verkar i Sverige idag gömmer sig i just Turkiet. Men Turkiet vägrar att utlämna dessa. Genom att sänka ribban för vad vi kallar terrorism så vill man kanske klassa om dessa kriminella gängledare till terrorledare och med detta som motiv kräva att Turkiet utlämnar dessa till Sverige?

För övrigt är vi tyvärr inte ensamma om att drabbas av meningslöst dödande. Bara i dagens tidning läser jag en liten notis om en ny masskjutning i Denver, USA med nio skottskadade varav tre med livshotande skador. I en annan notis läser vi om att tre personer dödats i Nottingham, Storbritannien i vad som verkar vara en vansinneskörning med en skåpbil.

Kanske ska vi fundera på om nedskärningar i skolan där besparingar tvingar skolorna att avskeda extraresurser, stödpersoner, fritidsassistenter och liknande är rätt metod. Kanske ska vi satsa på att MINSKA möjligheterna för de kriminella nätverken att rekrytera nya ungdomar istället för att ÖKA deras möjligheter att locka till sig nya rekryter bland ungdomar som känner sig misslyckade och utan framtid.

Läs:
Strömmer får inte bara släcka bränder. - Svenska Dagbladet
Sverige är i kris och Strömmer är i dvala. - Expressen
Varför skär ni i det som funkar mot gängen? - Aftonbladet
Terrorism – om art, inte grad. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: