onsdag 21 juni 2023

Minskat våld

» Minskad anledning att känna sig hotad.

Jag tänkte fortsätta lite på ämnet om hur vi faktiskt blir vilseledda av media när det gäller brottsutvecklingen. Vi har INTE en skenande brottslighet. Tittar man på statistiken så är det i princip snarast tvärtom. Vi löper INTE större risk att utsättas för våld, tvärtom så minskar våldet.

Sven Tycker verkligen vettiga åsikter
Detta innebär inte att våldet och kriminalitet inte är ett problem. Men det är viktigt att påpeka att det inte är en skenande utveckling. Vi har däremot en media som älskar att frossa i de hemskheter som händer. Sedan är det naturligtvis så att vissa former av brottslighet ökar, och andra minskar.

Av mycket naturliga skäl så har bankrån försvunnit. Det sker helt enkelt inga bankrån längre. Det finns ju inga pengar på bankerna så det är ganska korkat att försöka råna en bank. Däremot ökar den digitala brottsligheten. Främst äldre som luras på pengar via olika former av Bank-ID, Swish och liknande bedrägerier. Där bankerna sedan vägrar ta sitt ansvar för att man tvingar sina kunder till digitala lösningar som kunderna kanske inte behärskar och där säkerheten inte är tillräcklig.

Bostadsinbrott och liknande är också en form av brottslighet som minskar. Vi har skaffat effektivare säkerhetsanordningar så det blir svårare att göra inbrott. Undersökningar visar att allt färre svenskar uppger att dom utsatts för brott.

I en ledarartikel i Helsingborgs Dagblad läser jag att Socialstyrelsens siffror visar att mindre än 1 procent av de som förra året blev inlagda på sjukhuset pga skador hade fått dessa skador pga våld från andra personer. Detta var den lägsta siffran under detta århundrade, alltså sedan 2000. Siffran har gått ner under drygt 20 år. Mest märkbar är minskningen de senaste 10 åren. 2012 blev 23 patienter av 100.000 innevånare inlagd på sjukhus pga skador dom fått av andra. 2022 hade den siffran nästan halverats till 13,7 patienter av 100.000 innevånare.

Vi har alltså ett samhälle som är allt mindre våldsamt. Vad vi har är kriminella gäng som i ökad utsträckning skjuter ihjäl sina kriminella konkurrenter. Men samtidigt minskar andra former av mord. Slutsatsen är faktiskt att vi vanliga svenskar i en allt mer minskad omfattning har anledning att känna oss hotade. Allt under förutsättning att vi INTE själva är kriminella.

Läs:
Skjutvapenvåldet sätter skygglappar för annat. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: