lördag 3 juni 2023

Är vi för lata?

» Eller bara bortskämda?

Det är Cykelns dag idag. Jag har firat detta med att delta i invigningen av Cykelleden Skåne. Det har märkts upp 3 olika cykelleder genom Skåne. Inte alltid närmaste vägen utan det är lagt så att det ska bli trevligt och ge upplevelser. Jag cyklade de gissningsvis 8 kilometrarna från Monumentet i Kvidinge till naturreservatet Kalvahagen och Arboretumet här i Åstorp.

Fast först fick jag ju cykla till Kvidinge...

Mellan Åstorp och Kvidinge finns det en trevlig cykelväg att cykla. Allt från speciellt anlagd cykelväg till att utnyttja bitar av gamla Riksväg 21 och korta vägar som används av bönder för att ta sig till sina åkrar. HÄR finns det alltså en bra cykelväg mellan dessa båda kommundelar. Att cykla mellan Åstorp och Nyvång finns det också bra cykelväg att använda. Men, till den fjärde kommundelen, Hyllinge, där har det under åren mest handlat om snack än att verkligen se till att det går att cykla sträckan utan att utsätta sig för livsfara i trafiken. Bilister som kör som idioter utan att ta någon annan hänsyn än att det ska låta så mycket och gå så fort som möjligt. Jag hoppas att den där planerade cykelvägen Åstorp- Hyllinge blir klar innan jag av åldersskäl hamnat i rullstolen.

Välplanerad cykelbana
Vi lever i ett samhälle som är skapat för bilismen. Som ägs av bilismen. Vi har i allt för stor utsträckning blivit lata. När man tar bilen för att göra inköp och sträckan än 3-400 meter? Vi skulle kunna utnyttja cykeln ännu mer om vi bestämde oss för det och om samhället verkligen planerades för att det är cykeln (och gående) som är förstavalet för att förflytta sig om sträckan inte är för lång. Men vi har ett samhälle som fortfarande först och främst planeras för bilen. Gående och cyklande kommer på andra plats. Viktigast av allt är en parkeringsplats för bilen.

Som cyklande och gående har jag dessutom på senare tid allt mer börjat reagera på att bilister ofta ser trottoar och cykelbana som en naturligt förlängning av parkeringsplatsen. På många ställen är bilar ofta parkerade så att man förutom parkeringsplatsen med bilen också blockerar stora delar av gång- och cykelvägen. Att ställa bilen på trottoaren är helt naturligt. Att blockera cykelbanan med bilen är väl inget konstigt?

Det finns dom som kallar mig bilhatare...

Låt mig bara ta ännu ett exempel innan jag slutar dagens gnälleri. Här i Åstorp finns det vid infarter, på järnvägsstationen osv uppsatt stora rejäla kommunkartor. Det intressanta med dessa kartor (även den som står uppsatt vid järnvägsstationen) är att gång- och cykelvägar är inte utritade. Det finns bara bilvägar. På de ställen där det finns separata gång- och cykelvägar så finns det på dessa kartor ingenting. Dom är skapade för bilister. Som vanligt!

Inga kommentarer: