lördag 17 juni 2023

Minskat skjutande

» Det kan man inte tro.

Jag såg en liten notis som berättade att under perioden 1/1-15/6 har det inträffat 155 skjutningar i Sverige. Sammanlagt har 20 personer dödats. Antalet skjutningar är faktiskt en märkbar minskning från förra året. Under samma period 2022 inträffade det 180 skjutningar.

Kan man av medierapporteringen få intrycket att skjutningarna minskar? Det är uppenbart att även antalet dödsoffer minskar. Är detta något som medierapporteringen ger intryck av?

På fem månader har alltså 80 personer dött i den svenska trafiken. På en lite längre period, 5½ månader, har 20 personer skjutits ihjäl i skjutningar i Sverige!

Vad beror det på att våldsbrotten går ner i åldrarna? Beror det på att ledarna sitter inspärrade eller befinner sig i landsflykt i bland annat Turkiet? Beror det på att den enorma mediehysterin "lockar" ungdomar? Beror det på att ungdomarna inte kan spärras in i fängelse? Beror det på att ungdomar på glid inte fångas upp av samhället INNAN det gått för långt. Är de nedskärningar inom skolan som är på gång runt om i landet rätt metod?

Våldet i allmänhet och skjutningarna i synnerhet är ett stort samhällsproblem. Men kanske ska vi diskutera lösningarna istället för att ägna oss åt en hysterisk bevakning av ämnet. Är det rätt metod att skrämma upp människor? Det är ju som synes mycket farligare i trafiken, men den skrämmer oss inte.

Läs:
Gängen kostar samhället miljarder: «Vi måste komma åt orsakerna». - Sveriges Radio
Här är riksdagspartiernas förslag för att minska skjutningarna. - Dagens Juridik

Inga kommentarer: