tisdag 6 juni 2023

Visst ska vi vara stolta

» Men inte över allt.

I dag den 6 juni är det Sveriges Nationaldag. Vet ni varför vi firar denna just den 6 juni? Tro då inte på senare påhitt som valet av Gustav Vasa och liknande. Verkligheten är att Skansen i Stockholm ville hitta på ett jippo och valde att införa vad man kallade Svenska Flaggans Dag. Att det blev den 6 juni berodde på att det helt enkelt var ett lämpligt datum med fint väder.

Svenska flaggan
Sedan har vi senare börjat skämmas lite i vårt kära fosterland över att vi inte har någon Nationaldag att fira som norrmännen den 17 maj och liknande. Alltså bestämde man att Svenska Flaggans Dag den 6 juni blev upphöjt till Nationaldag och så kollade vi i kalendern vad som hänt den 6 juni. Man kom då på att en grym diktator vid namn Gustav Vasa blivit utsedd till kung över Sverige just den 6 juni 1523. Vi passar också på att fira att 1809 års regeringsform skrevs under 6 juni 1809. Den avskaffade i sin tur det kungliga enväldet.

Vi skåningar kan ju också fundera över varför vi ska fira Gustav Vasa och vad han hittade på 1523, för 500 år sedan. Då var vi lyckliga danskar! Det var först mer än 100 år senare, 1658, som Skåne efter en blodig ockupation blev svenskar. Ja, svenskar ville vi inte bli, men vi blev tvingade med grymt våld att bli svenskar. Det begicks krigsbrott som får dagens ryska krigsbrott i Ukraina att framstå som en lite våldsam lek på förskolan i jämförelse. Vi blev tvingade att bli svenskar!

Firandet av Gustav Vasa är också ett firande av ett avskaffande av en gemensam skandinavisk / nordisk nation. Kanske hade det varit mycket bättre idag om inte Gustav Vasa satt stopp för integrationen inom de skandinaviska nationerna. Tänk om vi idag inte hade haft tull- och pass-kontroller vid gränserna till Danmark, Norge och Finland. Tänk om Norden hade varit ett USNC, (United States of Nordic countries)?

Men, fira gärna din stolthet över Sverige. Ett välfärdssamhälle på framkant i världen. Vi har ett samhälle byggt på demokrati. Vi har ett samhälle som tar hand om oss. Vi har en utbredd yttrandefrihet. Även om dina åsikter är korkade så får du lova att yttra dom. Vi är ett mångkulturellt samhälle där ingen diskrimineras pga sin politiska åsikt, sitt ursprung, sin religion eller sitt kön. Och när det trots detta sker har vi ett samhälle som kan diskutera detta öppet och ändra lagar för att göra dom bättre.

Känn stolthet över Sverige! Men Gustav Vasa???

Läs:
Är svenskar hopplöst dåliga patrioter? - Anders Q Björkman i Svenska Dagbladet
Den 6 juni firas till minne av Sveriges diktator. - Per Andersson i Sydsvenskan
Jag skäms för att jag blir lite sårad när de inte viftar med svenska flaggan. - Alex Schulman i Dagens Nyheter
Det svenska medborgarskapet har urholkats. - Ulf Kristersson (SD) håller tal
Lisa, 8, ska utvisas – från sina svenska vårdnadshavare: «Rättsosäkert». - Sveriges Radio

Inga kommentarer: