måndag 5 juni 2023

Fira med flaggor

» Bara vifta med dom.

Ännu en kort påminnelse om att det är nationaldagsfirande imorgon. Så ni inte glömmer det.

Danmarks flagga
I dag är det däremot Grundlovsdagen i Danmark. Inte officiell nationaldag, men i praktiken firas dagen som Danmarks nationaldag. För de icke-skåningar som inte begriper danska ska vi säga att det är Danmarks rikes grundlag, som undertecknades den 5 juni 1849, som firas. Det kan finnas anledning att påminna om detta inför morgondagen då ju vi svenskar förväntas fira vår nationaldag. Något som vi ju inte är så superduktiga på. I varje fall hävdar många det.

Men jag har de senaste dagarna sett en del överdrivet nationalistiska fosterlandsälskare vara upprörda över att man sett hur ungdomar som tagit studenten firat men inte viftat med den svenska flaggan utan med flaggan från sitt gamla hemland. Det har alltså viftats med allsköns olika flaggor i studenttågen. Och detta har alltså upprört en del fosterlandsälskande nationalister.

Har dom inget viktigare att vara upprörda över?

Jag tycker att det är positivt att även ungdomarna från invandrarfamiljer pluggar och skaffar sig en utbildning. Något som hela Sverige har nytta av sedan. Att dom känner sig stolta över sitt ursprung samtidigt som dom firar sin svenska utbildning tillsammans med sina svenska kompisar.

Gläds över: - "Fy fan va' vi e' bra!"

I morgon kan vi fira med våra svenska flaggor!

Inga kommentarer: