tisdag 27 juni 2023

Vad är viktigast?

» Någon som är förvånad.

Kantar Public har för SVT gjort en undersökning av vilka frågor som väljarna tycker är viktigast, och vilket parti som har bäst politik inom dessa frågor. Och egentligen får vi inget förvånande resultat. Så här ser det ut.

1/ Sjukvården (52%) /Socialdemokraterna/
2/ Skola och utbildning (42%) /Socialdemokraterna/
3/ Lag och ordning (40%) /Moderaterna/
4/ Miljö och Klimat (35%) /Miljöpartiet/
5/ Invandring (26%) /Sverigedemokraterna/
6/ Landets ekonomi (26%) /Socialdemokraterna/
7/ Inflation (25%) /Socialdemokraterna & Moderaterna/
8/ Äldreomsorg (25%) /Socialdemokraterna/
9/ Energipolitik (24%) /Socialdemokraterna & Moderaterna/
10/ Integration (23%) /Sverigedemokraterna/
11/ Försvaret (22%) /Moderaterna/
12/ Din egen ekonomi (20%) /Moderaterna/

Intressant är alltså att Socialdemokraterna dominerar de två viktigaste frågorna. Och att Socialdemokraterna dominerar de "mjuka" frågorna. Moderaterna är ensamma om Lag och ordning och Försvaret som båda inte ligger i topp. Sverigedemokraterna har totalt misslyckats med att bredda sin politik. Det handlar om invandring och integration. Inget annat! Och det är frågor som inte anses viktigast av andra än just sverigedemokrater.

Vi kan också notera att just Miljö och Klimat domineras av Miljöpartiet. Frågan anses viktigast av många fler än Miljöpartiets väljare och frågan ligger högt. Även om jag tycker den borde ligga ännu högre...

Vi kan för övrigt notera att inget annat av de mindre partierna ligger i topp någonstans. Liberalernas skolpolitik är tydligen inte så populär.

Hur som helst så får Ulf Kristersson trösta sig med att Näringslivet har störst förtroende för honom. 69% av företagens ledare har stort förtroende för Ulf Kristersson, även om det är en nedgång sedan toppnoteringen i juni 2021 på 75%. Faktum är att på andra plats kommer Magdalena Andersson med 49%. En nedgång från toppnoteringen 56% i mars 2022. Å andra sidan låg siffran på 18% i november 2019. Undersökningens stora förlorare hittar vi på tredje plats. Ebba Busch med 37%. Det är en i princip konstant nedgång sedan toppnoteringen i juni i 2019 då 68% av näringslivsledarna hade stort förtroende för henne.

Jimmie Åkesson på delad fjärde plats får 32%. Var tredje näringslivsledare har alltså stort förtroende för Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. En siffra som ligger ganska stilla under hela tiden som redovisas. Med en tillfällig topp i november 2019 på 43%. Johan Pehrsons delade fjärde plats på 32% är ett rejält ras från 46% i juni 2022. Men å andra sidan har liberalernas tidigare ledare legat runt 20% tidigare. Att näringslivsledarna har dåligt förtroende för vänsterpartister, miljöpartister och centerpartister är kanske inte oväntat. Annie Lööf låg dock omkring 30% en gång i tiden.

Skulle vara intressant att se motsvarande undersökning bland fackliga ledare...

Läs:
Kantar Public: Centerpartiet tappar förtroende i klimatfrågan. - SVT
Di-barometern: Lyft för Kristersson – Busch tappar mest. - Dagens Industri

Inga kommentarer: