söndag 1 augusti 2021

Bestraffning för medfödda funktionshinder

» Det är en skam.

I dag tänkte jag återvända till ett ämne som jag haft uppe flera gånger. Det handlar om den bestraffningspolitik som härskar i vårt samhälle mot personer som fötts med olika funktionshinder. Dom är inte produktiva utan har blivit bidragsberoende och ska bestraffas för detta.

Det är en del av det borgerliga hatet mot det man kallar bidragsberoende. Människor ska klara sig utan bidrag tycker man. Ett sätt att uttrycka detta är Moderatledaren Ulf Kristerssons löfte till den svenska riksdagen 1990 när han hade valts in i Riksdagen som ung MUF-spoling:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Om man sedan lägger till en försvagad och feg socialdemokrati som inte vågar ta strid så går det som det går. I dagens Svenska Dagbladet har Anders Lago som är ordförande i Riksförbundet FUB och Markus Petersson som är ordförande i Inre ringen Sverige (FUB:s medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning) skrivit en debattartikel med rubriken: - ”Stoppa fattigdomen hos funktionsnedsatta”.

Dom tar upp tre frågor varav jag vid flera tillfällen haft uppe den ena. Det handlar om den straffbeskattning av t.ex. funktionshindrade som de borgerliga partierna infört och som man vill bygga ut ytterligare. I en vacker omskrivning kallar man det för "Jobbskatteavdrag" för att det ska låta bättre. Men egentligen handlar det inte om något annat än att man ska straffbeskatta människor som inte kan jobba, just för att dom inte kan eller får jobba.

Autismnål
Jag har alltså eget personligt intresse i frågan. Min yngsta son Kimmy är född med autism. Ett funktionshinder som gör att han inte har något talspråk. Han har olika tvångsbeteenden. Just nu ska t.ex. luckor och lådor vara utdragna. Om det inte går som han tänkt kan han bli väldigt frustrerad. Han är beroende av fasta rutiner. Just nu är detta ett extra bekymmer eftersom hans dagliga verksamhet håller stängt i tre veckor. Detta sker samtidigt som han håller på att flytta in på sitt LSS-boende. Hans funktionshinder, som alltså är medfött, gör att han ju inte har en chans att få ett vanligt jobb och få en lön. Han är för all framtid beroende av olika former av bidrag från samhället. Alltså ska han enligt högerns livsfilosofi bestraffas!

Hans inkomst är Aktivitetsersättning (en form av förtidspension för ungdomar). Som 23 år gammal får han 9.242 kronor i månaden. En inkomst som man inte direkt blir förmögen på och som inte räcker till något utsvävande liv. På detta betalar han 2.005 kronor i skatt och får alltså 7.237 kronor att leva på i månaden. Skulle han istället kunnat få ett vanligt arbete och haft en dåligt betald deltidsanställning och fått samma lön skulle han istället betalt 1.274 kronor i skatt. Skillnaden 731 kronor varje månad är alltså den straffbeskattning som Kimmy får betala som straff för att han fötts med autism. Han betalar alltså nästan 60% högre skatt som straff för att han har ett funktionshinder.

Jag har flera gånger försökt att få en förklaring till motivet till att Kimmy och andra ska straffbeskattas men har aldrig lyckats få ett vettigt svar från Moderaterna och deras stödpartier.

Anders Lago och Markus Petersson tar upp två andra frågor ytterligare i sin debattartikel. Dels handlar det om att beloppen i Aktivitetsersättningen och Sjukersättningen inte räknas upp i takt med inflationen. Under åren 2003 till 2020 har medellönen för de som arbetar gått upp med 52%. Detta medan ersättningarna som Aktivitetsersättning bara har höjts med 29%. Samtidigt som Kimmy och hans vänner drabbats av ständigt höjd straffbeskattning har det belopp som skatten ska dras från inte följt med samhällsutvecklingen. Deras levnadsstandard har alltså sänkts märkbart. Allt för att straffa dessa "bidragsberoende" grupper i enlighet med den borgerliga filosofin att straffa människor för att dom inte fötts med rätt förutsättningar.

Anders och Markus tar också upp det faktum att man under åren försämrat möjligheterna till Bostadstillägg för dessa grupper. Bostadstillägget är helt enkelt sämre för dessa grupper än för ålderspensionärer. Allt för att bestraffa människor för att dom haft oförskämdheten att födas med fel förutsättningar.

Det är skamligt!

Allt är ett led i den moderatstyrda borgerlighetens jakt på människor som inte kan jobba utan är beroende av bidrag från oss andra skattebetalare. Jag upprepar ännu en gång moderatledaren Ulf Kristerssons löfte en gång:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Det förklarar mycket!

Läs:
Stoppa fattigdomen hos funktionsnedsatta. - Debattartikel i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: