söndag 29 augusti 2021

Stoppa slakten

» Hjälp arbetslösa istället.

Slakten av Arbetsförmedlingen fortsätter. Projektet som har som syfte att förvandla de arbetslösa till kunder på en kommersiell marknad där vinstmaximerande entreprenörer ska hitta de mest lönsamma arbetssökande att tjäna pengar på fortsätter.

S-regeringen "tvingades" till slakten av marknadsfundamentalister i Centern och Liberalerna samtidigt som man såg till att en Moderatstyrd budget drevs igenom som innebar en kraftig minskning av anslaget till Arbetsförmedlingen.

En ny lovade marknad
Målet med slakten är inte att hjälpa arbetslösa till ett jobb, syftet är att skapa en ny Marknad för olika entreprenörer. I många kommuner oroas man över hur de arbetslösa som inte är så lönsamma ska kunna få någon hjälp. I dag har Arbetsförmedlingskontoret redan lämnat de flesta kommuner i landet. De arbetssökande som står längst från arbetsmarknaden har svårt att få den hjälp som behövs.

Som en effekt av detta vill många kommuner själva starta upp verksamhet för att hjälpa de arbetslösa. Om dom inte får hjälp med att komma i arbete är det till slut Kommunen som står där med ansvaret och kostnaderna. Alltså vill många kommuner själva starta upp verksamhet som ersätter / konkurrerar med de privata entreprenörerna. Något som oroar dessas företrädare.

Arbetsgivarorganisationen Almega har varnat regeringen för att låta kommunerna bli aktörer efter slakten av Arbetsförmedlingen med att hjälpa de arbetssökande med jobbmatchning. Branschorganisationen Almega hävdar att kommunerna då med hjälp av skattemedel kan konkurrera ut de privata matchningsföretagen. Det skulle ju förstöra hela tanken, dvs att skapa en ny Marknad för privata vinstmaximerande entreprenörer.

I Dagens Samhälle läser jag företrädare för allt från Moderatstyrda till Socialdemokratiskt styrda kommuner försvara att dom inte litar på privatiseringen utan vill göra det bästa för arbetssökande och kommunen istället. Almega är helt enkelt rädda för konkurrens! Det viktiga är inte att hjälpa arbetslösa, det viktiga är att kunna tjäna pengar.

Det får vara slut på utförsäljningen av offentlig verksamhet till vinstmaximerande aktieägare!

Läs:
Udda kommuntrio lobbar för egna arbetsförmedlingar - Man tänker helt fel. - Dagens Samhälle

Inga kommentarer: