söndag 15 augusti 2021

Kungafjäsket

» En vettig prioritering.

Jag har förstått att Stefan Löfven fått kritik för att han inte gick på landets senaste prinsdop utan gjorde andra prioriteringar. Det var det åttonde rojalistiska dopet i Sverige på 7 år. Hertigen av Halland, prins Julian Herbert Folke döptes ju i Drottningholms kyrka igår. Men Stefan Löfven gjorde andra prioriteringar och skickade Morgan Johansson att representera regeringen.

Jag för min del tycker Stefan Löfven steg lite i aktning genom att göra andra prioriteringar.

För övrigt såg jag att det är köbildning i de svenska kyrkorna för dop. På grund av pandemin har många skjutit på dopen så när det nu släpper blir det kö. Fast jag tvivlar på att Carl Philip och Sofia behövde vänta i någon kö på att få genomföra sitt dop!

Att Svensk Gamtidnings chefredaktör Johan T Lindwall är upprörd över Stefan Löfvens prioriteringar säger mer om Johan T Lindvall än om Stefan Löfven.

Vet ni förresten att min hemkommun Åstorp varit helt avgörande för att Julian Herbert Folke överhuvudtaget ska kallas för prins? Det hände nämligen en tragisk händelse på Kvidinge hed här i Åstorps kommun den 28 maj 1810. Den svenska kronprinsen Karl August trillade nämligen av sin häst under en inspektion av de svenska trupperna på Kvidinge hed. Han dog! Nu var han ju egentligen ingen äkta svensk prins. Den dåvarande kungaätten hade nämligen ingen ättling som kunde ta över tronen. Så den barnlöse kungen Karl XIII valde året innan att adoptera en dansk prins, Kristian August. Han tog sig ett lite mer svenskklingande namn, Karl August. Men trillade som sagt av hästen på Kvidinge hed året efter och dog.

Så det utbröt ju lite panik i Stockholm. Till slut valde man att ställa in sig hos Napoleon i Frankrike och importerade en av hans marskalker, Jean Baptiste Bernadotte, för att bli ny kungaätt i Sverige. Han blev så småningom Karl XIV Johan av Sverige och dessutom Karl III Johan av Norge samtidigt. Sedan har det fortsatt med Bernadottar som ärvt titeln. En ytterst framgångsrik invandrare kan man säga.

Det står ett enormt monument i Kvidinge över händelsen. Riksdagen anslog pengar till monumentet och marmor och färdiggjutna lejon fraktades till Kvidinge. Men det var lokala krafter som fick bygga monumentet. Enligt vad som berättas räckte inte de anslagna pengarna till alla kostnader så det fick de boende i Qvidinge by lägga till. När monumentet 16 år senare invigdes så hade man i princip glömt varför det byggts.

Fast så här utsågs inte den första Bernadotten till Knug

Läs:
Kvidingemonumentet, Åstorp. - Statens Fastighetsverk
Republikanska Föreningen. - Republikanska Föreningen

Inga kommentarer: