måndag 9 augusti 2021

Det digitala samhället

» På gott och ont.

Jag såg en liten notis om en tävling i en tidning där priset var en "iPadväska med lås"! Min första tanke var varför det skulle vara lås på en liten iPadväska. Då stjäl dom ju istället bara hela väskan. Är det någon mening med att kunna låsa in iPaden?

Men, så läser jag hela beskrivningen:

- "Behöver du en digital paus? Den signalblockerande iPadväskan från svenska MyPauze är ett låsbart fodral som du förvarar din surfplatta i när du vill ta en digital paus. Väskan blockerar sms, samtal, WiFi, Bluetooth och GPS-signaler och gör att du kan fokusera på nuet istället för att bli störd av vibrationer eller pling från notifikationer."

Har vi alltså nått så långt nu i vår digitala utveckling att vi måste låsa in och skydda oss från de digital hjälpmedlen? Vi behöver skyddas från allt som pockar på vår uppmärksamhet så att vi inte blir sjuka av stress! Är det en positiv utveckling?

Jag tillhör personligen de som förtvivlat försöker undvika att göra mig beroende av mobil, platta och så vidare. Jag avstår medvetet aktivt från att installera för mig icke helt nödvändiga appar. Stänger av aviseringar så mycket det går. Jag vill kunna gå hemifrån och "glömma" mobilen hemma utan att få panik. Går något att utföra UTAN digitala hjälpmedel så försöker jag förtvivlat också att undvika detta och använder gamla hederliga metoder istället.

Vårt mobilberoende är farligt
Så har jag t.ex. vägrat att skaffa mig Swish utan vill så länge det går att hålla fast vid kontanter. Även om jag ska medge att jag betalar det mesta med kort. Men småbelopp kräver jag att få betala med kontanter. Vägrar affären ta emot kontanter så får dom faktiskt klara sig utan mig som kund. Bankerna har mycket aktivt tvingat in oss kunder i ett kortberoende. Affärer som slutar med kontanter har oftast som argument att dom helt enkelt inte kan få kontantservice av bankerna.

Nu har bankerna lurat in oss i ett kortberoende. Effekten är att nu är kortbetalningarna så dyra för affärerna att dom snart börjar lämna kortbetalningar och går över till Swish. När vi sedan lurats in att alla använder Swish börjar man ta rejält betalt för detta. Än så länge är det i stort sett gratis för att lura in oss i ett beroende. Men banker gör inget av välgörenhet. Dom ska tjäna pengar - mycket pengar.

Jag var nyligen med min svägerska för att hon skulle köpa ny bil. Bilfirman var på väg att säga upp kortterminalen och bara ta emot betalningar via Swish. Hyran av kortterminalen är hög. Dessutom behåller banken en rejäl procent av betalbeloppet. Det blir helt enkelt för dyrt för firman att ta betalt med kort. Det är Swish som ska gälla i framtiden! Tills detta har fått monopol och börja kosta rejält för kunderna...

Hur många av oss har inte suttit på tåget eller bussen och tvingats lyssna på äktenskapliga gräl, skitsnack om kompisar, skvaller om grannen och så vidare. Allt via mobiltelefonerande utan en tanke på att alla andra i vagnen inte vill höra skiten. Har du varit nära att krocka med någon på trottoaren som är så inne i sitt mobiltalande att man har noll koll på vad som händer runtom. Eller blivit nedkörd av någon på hyrd elskooter som är så inne i ett mobilsamtal att man har noll koll på vad som händer på trottoaren där man susar fram i hög fart.

Mobilsamtal i bilen har i varje fall blivit förbjudet. Men det verkar de flesta strunta totalt i.

Det digitala samhället har sina fördelar. Men det kräver att vi använder det med måtta.

Jag återkommer till Bank-ID raseriet en annan dag. Något som utestänger stora grupper människor från att få någon form av service.

Inga kommentarer: