torsdag 19 augusti 2021

Spridda skurar

» Men med en rak tråd.

Med spridda skurar menar jag inte de senaste dagarnas regnande. Det har ju inte på sina håll rört sig om spridda skurar direkt. Det har varit rejäla skyfall på sina håll. Mest uppmärksammat väl i Gävle där man uppenbarlig fått ta sig fram med kanot och roddbåt. Men översvämningar har drabbat många platser i Sverige. Här nere i Skåne fick Räddningstjänsten i Båstad rejält med jobb ute på Bjärehalvön. Det har varit stora problem på många håll. Vi klarade oss bra här i Åstorp lyckligtvis. Men, det var inte dom spridda skurarna det skulle handla om.

Sven Tycker funderar lite
Vad det handlar om är istället lite varierade ämnen. Dock med en sammanhållande någorlunda rak tråd. Jag tänkte börja med att jag såg i tidningen SCB:s befolkningsstatistik för första halvåret. Sveriges befolkning har under januari-juni 2021 ökat med lite drygt 30.000 innevånare. Det är lite mer än första halvåret 2020 då befolkningsökningen var den lägsta sedan 2005. Totalt bor det nu 10.409.248 personer i Sverige.

Under januari låg dödligheten något över snittet, vilket väl kan förklaras med Coronapandemin. Under övriga månader har däremot dödligheten legat under genomsnittet. Barnafödandet ligger över genomsnittet. Under de första sex månaderna föddes det 58.466 barn i Sverige. Det innebär ett överskott på 11.681 personer om man jämför med hur många som avlidit. Första halvåret 2020 var födelseöverskottet mycket lägre, bara 6.860.

Av detta kan vi konstatera att den största delen av befolkningsökningen beror på invandringsöverskottet. Totalt invandrade 32.900 personer till Sverige. Det är den lägsta siffran på invandring sedan 2005. Kanske skulle den siffran skickas som ett litet meddelande till de som kräver "minskad invandring" - oberoende av hur stor eller liten den är. Vi har faktiskt rejält minskad invandring! En intressant faktauppgift i statistiken är vilken grupp som är den största när det gäller invandring. Kan ni gissa i vilket land som flest invandrade är födda i? Jo, i Sverige! Den största gruppen som invandrat till Sverige är alltså snarast svenskar som återvänt till Sverige! Den näst största gruppen är födda i Indien. Det handlar alltså till mycket stor del om indier som kommer hit för att jobba inom IT-industrin.

På tal om invandring så ser jag att Liberalernas högervridning tagit ett nytt steg. Mauricio Rojas har tydligen återvänt till Liberalerna efter en tids frånvaro. Han valdes in i Riksdagen för gamla Folkpartiet 2002 trots att han inte ens hade blivit medlem. Innan dess var han bland annat chef på Näringslivets lobbyorganisation Timbro. Sedan dess har han bland annat hunnit återvända till Chile (där han är född 1950 men kom till Sverige 1974). I Chile satte han 2018 nytt svenskt korttidsrekord i att sitta som minister i en regering. Han utsågs till minister i Chiles högerregering av president Piñera men tvingades avgå igen efter 90 timmar. Detta efter ytterst diskutabla uttalanden som skapade ilska i Chile. Han bredde sedan på det hela med att i princip försvara den av USA tillsatta diktatorn Pinochet. 2019 återvände han till Sverige. Han har bland annat arbetat för moderatledaren Ulf Kristersson i en moderat integrationskommission. Nu ska han alltså bli integrationspolitisk rådgivare till Nyamko Sabuni och ska kandidera till Riksdagen för Liberalerna. Lycka till Mauricio Rojas! Hoppas du gått med i partiet den här gången.

En annan svensk politiker som fått lite publicitet är Moderaternas starke man i Malmö, Torbjörn Tegnhammar. Tegnhammar sitter också i Moderaternas partistyrelse. Men han har varit frånvarande en tid från politiken. Nu står det klart att han tagit en liten time-out sedan en kvinna gjort en polisanmälan mot honom. Jag gissar att Torbjörn Tegnhammar fortfarande ställer upp på kraven om hårdare straff! Hur som helst är polisanmälan nedlagd eftersom polisen inte tror att det går att bevisa att ett brott begåtts. Ord står mot ord ni vet.

Läs:
Omstridd toppkandidat ska lyfta L över spärren. - Helsingborgs Dagblad
Nu tar M-toppen Torbjörn Tegnhammar en timeout. - Kvällsposten
Polisen lägger ner anmälan mot Tegnhammar om sexuellt ofredande. - Polisen lägger ner anmälan mot Tegnhammar om sexuellt ofredande

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Det är alltså den här mannen som Nyamko Sabuni tar in för att "rädda" partiet. Hon satsar tydligen på att räddas genom att plocka röster från Moderaterna. https://www.etc.se/inrikes/mauricio-rojas-gor-comeback-har-ar-skandalerna-vi-minns