onsdag 25 augusti 2021

Gå och rösta

» Även i kyrkovalet.

Om några veckor, närmare bestämt den 19 september, är det dags för kyrkoval. Det är en chans för de som känner samhörighet med Svenska Kyrkan att påverka hur kyrkan ska styras och fungera.

Björnekulla kjyrka i Åstorp
Alla som är medlemmar i Svenska Kyrkan har rösträtt. Jag tycker att om du är medlem av Svenska Kyrkan och känner en samhörighet med kyrkan så ska du också utnyttja din rösträtt och din möjlighet att göra din åsikt hörd. Jag har själv för länge sedan konstaterat att jag inte är troende och inte känner att jag ska vara medlem av en organisation som jag inte känner samhörighet med. Däremot kan jag se att Kyrkan (eller vilken religion man nu känner samhörighet med) kan ge en trygghet och ett stöd för den som känner den samhörigheten.

Alltså, gå och rösta om du är medlem. Att INTE gå att rösta gör att en liten extrem grupp som kan mobilisera sina medlemmar kan få ett inflytande som dom inte förtjänar. För det HAR betydelse vem eller vilka som styr över kyrkan. Så gå och rösta om du har möjligheten till detta.

En fråga där det råder oenighet och där alltså åsikterna skiljer sig är frågan om att viga samkönade par. I dag gäller att det i princip är så att det är frivilligt för präster inom Svenska Kyrkan (eller frikyrkor) att viga samkönade par eller inte. Jag tycker att det kyrkosamfund som inte viger samkönade par ska inte heller ha rätten att viga andra par. De kyrkosamfund som vägrar viga samkönade par ska helt enkelt förlora vigselrätten. Samma gäller präster i Svenska Kyrkan. Vägrar en präst att viga samkönade par så ska det tolkas som arbetsvägran och då förlorar man sitt jobb.

Men, som sagt, jag har inte rösträtt så jag har inget inflytande över frågan när det kommer till kritan.

Till slut kan jag inte låta bli att gotta mig åt att Sverigedemokraterna trampat rejält i klaveret. För att vara valbar i kyrkovalet så måste man vara föranmäld av respektive partibildning. Det har SD glömt att göra i flera församlingar här nere i Skåne. Det innebär att i de församlingarna så kan de som så vill inte rösta på Sverigedemokraterna. Dom ställer helt enkelt inte upp i valet. Annars satsar SD ju stort på kyrkovalet. Eftersom valdeltagandet oftast är mycket lågt krävs det inte så många röster för att få stort inflytande. Så gå och rösta och se till att de kandidater som väljs står för en demokratisk folkkyrka.

Glömt att anmäla sina kandidater! HAHA!

Inga kommentarer: