måndag 26 april 2021

Vikten av ordval

» Var går gränsen.

Hur viktigt är det hur man definierar en händelse? Hur viktigt är det vilka ord man använder om det är mer än 100 år sedan händelsen?

Ge freden en chans
Vad jag pratar om? Jo, Joe Biden som ny president i USA har inneburit en hel del förändringar. För några dagar sedan meddelade Joe Biden att man från USA:s sida nu erkänner det som kallas "Det armeniska folkmordet". Vilket är en mycket känslig fråga - för förhållandet till Turkiet. Man räknar med att ungefär 800.000 till 1 miljon kristna armenier under tiden för första världskriget dödades i det Ottomanska riket. Främst under 1915. Det handlar om ett folkmord och svår förföljelse på armenier (och även assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker) inom det Ottomanska riket. Turkiet accepterar inte att man använder ordet "Folkmord" och protesterar kraftigt så fort ämnet kommer upp.

Det är här som vi ser problemet. USA har varit ovilliga att använda ordet "Folkmord" som beteckning på händelserna eftersom det inte accepteras av NATO-allierade Turkiet. 2019 beslutade Representanthuset i USA att erkänna folkmordet. Men Donald Trump vägrade lyda sedan Turkiet hotat att stänga en NATO-bas i Turkiet som hämnd. Nu har dock Joe Biden erkänt folkmordet. Något som innebär ett rejält framsteg.

Vad gör då Sverige i frågan? Jo, redan 2010 beslutade Sveriges Riksdag att erkänna folkmordet. Något som ledde till en diplomatisk konflikt med Turkiet. Slutligen vägrade den dåvarande regeringen (Fredrik Reinfeldts moderatledda regering) efter Turkiska hot att använda ordet "Folkmord". Även den nuvarande Socialdemokratiska regering vägrar fortfarande att använda ordet "Folkmord". Detta trots ett beslut på den socialdemokratiska partikongressen.

Fegheten är inte klädsam för Stefan Löfven och Ann Linde. Europa fortsätter att sitta snällt i Turkiets och Erdogans knä. Tänk om Turkiet öppnar gränserna för flyktingar att ta sig vidare till Europa? Skäms!

Läs:
Glädjebesked för alla armenier – och en viktig markering mot Turkiet. - Natalie Demirian i Aftonbladet

Inga kommentarer: