fredag 23 april 2021

En terrorstat i Mellanöstern

» Jag talar om Israel.

Jag såg i morgontidningen en liten notis som berättade: - "Syrisk robot slog ned i Israel". Om man läste texten lite mer så handlade det om att syriskt luftvärn tydligen öppnat eld med en robot av typ SA-5 mot ett israeliskt stridsflygplan, men missat målet så roboten flög in över Israel innan den slog ner i södra Israel nära staden Dimona. Där Israel har en topphemlig kärnteknisk anläggning.

Man kunde också beskrivit händelsen på ett annat sätt: - "Israeliskt stridsflyg kränkte syriskt luftrum". Och sedan berättat att roboten som det syriska luftvärnet skickat upp missat det israeliska stridsflygplanet men sedan slagit ner mycket nära en hemlig israelisk bas för framställning av kärnvapen.

Man kan ställa sig frågan med vilken rätt Israel regelbundet medvetet kränker grannstaterna Syrien och Libanons luftrum och regelbundet fäller bomber över Syrien? Rubrikerna i svensk media hade varit annorlunda om det varit tvärtom!

I dag läste jag också på BBC om våldsamma sammanstötningar i Jerusalem mellan polisen, palestinier och extrema högerortodoxa judiska grupper. Palestinier har under flera dagar demonstrerat mot att dom inte under Ramadan får tillgång till heliga muslimska platser i Östra Jerusalem. Våldsamheterna eskalerade när högerextrema judiska grupper gick till attack mot palestinierna ropande "Död åt araberna". Omkring 100 palestinier skadades och ett 20-tal poliser skadades när polisen försökte hålla grupperna åtskilda.

xxxxx
Enligt FN:s fredsplan ska staden Jerusalem, som är en helig stad för judar, muslimer och kristna, delas i en västlig del som tillhör staten Israel och en östlig del som ska tillhöra en framtida palestinsk stat. Detta har dock Israel ensidigt satt stopp för genom att ockupera, annektera och sedan göra hela staden Jerusalem till staten Israels huvudstad. Detta samtidigt som man genom att föra en form av apartheidpolitik på Västbanken gör allt man kan för att göra det omöjligt att skapa en palestinsk stat.

Nyligen attackerades en iransk kärnteknisk anläggning i ett attentat. Ett attentat som det visade sig vara Israel som låg bakom. Staten Israel utförde alltså en terrorattack mot ett annat land i Mellanöstern! Att Israel attackerar mål i Mellanöstern i rena terrorattacker är inte ovanligt. Politiska motståndare mördas och anläggningar utsätts för attentat. Sedan lång tid har staten Israel gjort vad man kunnat för att försöka provocera fram en konflikt mellan USA och Iran. Man har haft stort stöd tidigare från Donald Trump. När USA valde att lämna avtalet med Iran om kärnenergiteknik var det uppgifter (som med största sannolikhet var falska) från israelisk säkerhetstjänst som användes som motiv. Effekten har blivit att även Iran lämnade avtalet. Förhoppningsvis är USA på väg tillbaka till avtalet så att Iran förhindras att skaffa kärnvapen.

Det känns något motsägelsefullt när kärnvapenstaten Israel använder terrormetoder för att förhindra Iran att skaffa kärnvapen. Iran är en terrorstat. Men, Iran kan inte med terrormetoder tvingas till något. Det kan bara ske genom avtal och övervakning.

Israel däremot är det närmaste en demokrati vi kommer i Mellanöstern. Men det är en ofta dåligt fungerande demokrati. Sedan flera år klamrar sig en korruptionsanklagad Benjamin Netanyahu fast vid makten som premiärminister för att förhindra rättegång och fängelsestraff. Det är nyval efter nyval, allt för att skjuta framför sig domstolsförhandlingar där en dom för korruption kommer att skicka Benjamin Netanyahu i fängelse.

Det är däremot mycket svårt att kritisera staten Israel, och vad staten Israel gör, utan att bli kallad för antisemit. Men, man kan faktiskt kritisera vad staten Israel gör utan att vara antisemit. Precis som man kan kritisera staten Iran eller staten Saudiarabien eller islamister som IS utan att för den skulle vara islamofob.

Läs:
East Jerusalem clashes leave over 100 injured. - BBC

Inga kommentarer: