onsdag 21 april 2021

Äntligen!

» Lägg ner Bromma.

Äntligen har man från Regeringen lämnat besked. Bromma flygplats ska läggas ner! Det här är beslut som varit utlovat i 10-tals år. Bromma flygplats ligger mitt i bebyggelsen och de närboende drar en suck av lättnad. Fast de sista kvarvarande flygentusiasterna blåser till strid.

Min morfar bodde i Hallonbergen i Sundbyberg med utsikt från vardagsrummet över Bromma flygplats. De sista åren tillbringade Alix på Lötsjögården i Hallonbergen. Jag minns fortfarande att han påpekade när man hörde flygplanen gå ner för landning eller startade att dom har lovat att flygplatsen ska läggas ner. Han såg fram emot det. Men fick aldrig uppleva det. Om jag ska erkänna så tvivlar jag på att jag själv kommer att få uppleva det. Motståndet från den flygälskande lobbyn utan moraliskt ansvar är för stort.

Sett på hela världen tillhör flyget inte de stora klimatbovarna. Men det beror på att det bara är en liten andel av världens befolkning som flyger. Sett på bara Sverige är flyget en mycket större bov eftersom vi flyger mycket mer än genomsnittliga världsmedborgare. Ska miljömål uppnås måste ALLA dra sitt strå till stacken. I Sverige innebär det att vi t.ex. måste flyga mindre.

Utsläppsstatistik

Det är totalt vansinne att ha en flygplats mitt inne i bebyggelsen. En nedläggning av Bromma skulle frigöra stora ytor som kan användas för bebyggelse. Ytor som Stockholmsregionen är i akut behov av. Nu kommer det att ta många år innan marken kan användas för bostäder även om vi lade ner flygplatsen idag eftersom marken måste saneras. Flyg är en miljöskadlig verksamhet!

Swedavia som driver Bromma vill själva lägga ner. Flygplatsen behövs helt enkelt inte längre. Det flyg som går till Bromma får plats på Arlanda. Eventuellt kan det behövas ombyggnader där. Men satsa på Arlanda istället i så fall.

Lägg ner Bromma! Strunta i klimatskeptikerna inom flyglobbyn! Detta är ännu ett skäl att se till så att den Brunblå sörjan med M+SD+KD+L inte får makten.

Läs:
Regeringen vill lägga ner Bromma flygplats. - SVT
Regeringen vill avveckla Bromma flygplats. - Dagens Nyheter
Därför är flyget inte en onödig symbolfråga. - Peter Alestig i Dagens Nyheter
Daniel Helldén om att regeringen vill avveckla Bromma flygplats: ”Äntligen”. - Dagens Nyheter
Moderaterna lovar att stoppa avvecklingen av Bromma. - Dagens Nyheter
Därför ifrågasätter jätten på Bromma regeringens besked. - Dagens Nyheter
Kommunalrådet om nedläggningen av Bromma flygplats: ”Det här är ett dråpslag”. - SVT

Inga kommentarer: