torsdag 29 april 2021

Så är jag punkterad

» Första sprutan.

Så har då även jag fått min första vaccinationsspruta. Ingen egentlig kö på Vårdcentralen. Ett snabbt stick som inte märktes och sedan skulle jag sitta och vänta en kvart utanför på en bänk och njuta av trevligt vårväder innan jag fick cykla hem igen. I början på juni ska jag få min andra spruta och sedan känns det trots allt lite tryggare.

Även om jag ska erkänna att jag inte oroat mig allt för mycket för egen del. Dels har jag ju redan haft Covid-19 förra året. Och jag kom lindrigt undan. Under några dagar hade jag torrhosta när jag kom inomhus i den lite torrare luften som är inomhus. Ju mer jag hostade desto mer behövde jag hosta. Alltså gällde det att ha ett glas vatten redo för att hålla hostbehovet borta. Men fuktade jag halsen eller sög på en halstablett (som ju gör att man sväljer på ett annat sätt) så hade jag inga större problem. För säkerhets skull gick jag och testade mig och när jag fick svaret (att jag hade Covid-19) efter ett par dagar var jag redan i princip frisk igen. Som jag sade, hade det inte varit Coronatider och jag fortfarande hade jobbat hade jag gått till jobbet som vanligt utan att fundera, med en påse halstabletter i fickan och ett glas vatten redo på skrivbordet.

Fast jag fick min spruta i väsnter arm
Jag har inte heller drabbats av paniken inför vilket vaccin jag skulle få. Jag kollade inte upp vilket vaccin jag fick förrän flera timmar efter vaccinationen. Det har ju bland annat förts en direkt kampanj emot Astra Zeneca vaccinet. Det har framställts som direkt livsfarligt. När verkligheten är den att det inte har fler biverkningar än de andra vaccinen. Jag är övertygad om att denna kampanj är mer eller mindre orkestrerad från de krafter som är direkta vaccinmotståndare och där myter och lögner sprids på ett sätta som ofta är direkt skrattretande. Allt vi stoppar i oss har biverkningar. Mat, dryck, mediciner och alltså vaccinationer.

Som jag har sagt tidigare, vi har mycket svårt för att värdera risker. Många är livrädda för att bli vaccinerade. Men dom är inte rädda för att ta bilen till Vårdcentralen. Trots att det alltså är farligare i trafiken än att bli vaccinerad. Jag blir lite frustrerad när jag läser insändare där man kräver att få välja vaccin t.ex.. Där man vägrar vissa sorter. Om man ligger inlagd på sjukhus för något problem ligger man då och kräver bedövningsmedel av en viss tillverkare, att blod ska komma från ett visst håll, att sömnpillren är av ett visst fabrikat osv annars vägrar man behandling?

Det är nu full fart med vaccination av oss lite äldre. Så nu är det snart dags för den sista gruppen, alla ni yngre i Fas 4! Här har man tydligen upphandlat vaccinationer från olika företag. Det ska öppnas upp vaccinationsställen lite varstans där privata aktörer ska vaccinera på löpande band. Åtminstone här i Skåne verkar dock en hel del som fått uppdraget redan ha hoppat av. Det verkar inte bli på långa vägar lika många vaccinationsställen som det ursprungligen lovades. Blev det inte lika lönsamt för de olika aktörerna som dom hade räknat med från början, så det är därför dom hoppar av?

Vad jag kan se så kommer det i min hemkommun att bli ett enda vaccinationsställe. På ett Apotek i ett köpcentrum ute i Hyllinge! Tydligen kommer det inte att finnas ett enda vaccinationsställe i kommunens huvudort. Åstorps kommun består av fyra samhällen. Åstorp som då är huvudort och störst och sedan Kvidinge, Hyllinge och Nyvång. Och sedan naturligtvis den rena landsbygden och lite småbyar. Nyvång är minst och i stort sett sammanvuxet med själva Åstorp, men det går en motorväg emellan. Hyllinge och Kvidinge ligger på varsin sida om Åstorp. Men uppenbarligen anser Region Skåne att de som t.ex. bor i Kvidinge ska ta tåget till Åstorp och sedan bussen till Hyllinge för att där kunna vaccinera sig. För vårdcentralerna kommer tydligen inte att vara inkopplade i Fas 4.

Jag trodde att målet var att så många som möjligt skulle vaccineras och att detta skulle uppnås genom att göra det så lätt och attraktivt som möjligt att få sina sprutor. Jag tycker verkligen inte att denna strategi känns som den ideala! Det känns nästan som att man valt strategi för att skrämma bort folk istället.

Läs:
Dödsfall behöver inte ha koppling till coronavaccinen. - Sveriges Radio
Smittotal minskar: ”Kan vara nedåtgående trend”. - Svenska Dagbladet
Sveriges utskällda covidlinje får upprättelse i ny bok. - Helsingborgs Dagblad
Världen drabbades av panik – inte Sverige. - Svenska Dagbladet

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Jag är inte ensam som reagerar på att det är få platser där man kan få vaccin i Fas 4. https://www.hd.se/.../s-kritik-mot-for-fa...
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.