tisdag 27 april 2021

Gnällbältet

» Coronaslutsatser.

Konstitutionsutskottet har granskat den svenska Coronahanteringen. Tidigare har Lena Hallengren och Mikael Damberg utfrågats och nu har det varit dags även för statsminister Stefan Löfven att utfrågas.

Ett vackert Coronavirus
Den svenska strategin har diskuterats livligt. Det finns gott om självutnämnda experter som vet precis vad som skulle ha gjorts - i efterhand. Mycket förenklat har Sverige varit försiktiga med totala nedstängningar. Matställen i Sverige har klagat på att man inte fått servera alkohol på nätterna, på att man tvingats stänga tidigare och på att man inte fått ta in hur många gäster som helst. Många länder har i stort sett helt stängt ner restauranger osv. Många länder har helt stängt ner förskolor och skolor. Sverige har försökt att hålla det öppet. Det har främst varit gymnasiet som fått använda sig av distansundervisning. Totala utegångsförbud har inte varit ovanliga i många länder.

Från början var man mycket eniga mellan partierna om att den försiktiga hanteringen var den rätta. I efterhand har man från oppositionspartierna insett att det kan gå att göra politisk poäng av att kritisera regeringen. Och som vanligt är det terriern Ebba Busch som varit hårdast. Enligt henne har man medvetet låtit äldre dö på äldreboenden. Men jag har konstaterat att när Ebba Busch drar igång är hon inte värd att ta på allvar.

Hur har det då gått i Sverige? Misstag har gjorts! Jag såg att Stefan Löfven hävdade att man borde ha fått igång en intensiv provtagning mycket tidigare. Stora misstag har gjorts INNAN pandemin ens hade börjat. Marknadsfixeringen av äldreomsorgen har visat sig vara ett förödande misstag. Tanken att man inte ska ha några beredskapslager av t.ex. skyddsutrustning, läkemedel osv har fått förödande effekter. När hela världen helt plötsligt började beställa munskydd och skyddshandskar osv visade det sig att lagren och produktionen inte räckte till. De små lager som fanns i Sverige räckte inte länge. Nya leveranser dröjde. Det fanns inte tillräckligt med personal på boendena. Bemanningen var beroende av timanställda vikarier som inte hade råd att stanna hemma när dom blev lite krassliga. Effekten blev att många äldre blev sjuka och dog i onödan när smittan spreds.

När vi skulle ha vaccin blev det samma huggsexa i världen. Och Sverige har ju lagt ner sin egna produktion som fanns förr i tiden och är nu beroende av import. Där många länder med egen tillverkning stoppade export så länge den egna befolkningen inte fått. Det ska påpekas att det var en borgerlig regering som lade ner den svenska produktionen. En socialdemokratisk regering beslutade att produktionskapaciteten skulle byggas upp igen. Nästa borgerliga regering slopade det beslutet. Vi kan ju inte ha en statligt finansierad och subventionerad produktion bara för att ha en beredskap. Det ska Marknaden sköta!

Senaste modet - ett munskydd
Vad är effekterna av den svenska strategin? Även om det är svårt att jämföra statistik mellan olika länder eftersom man räknar på olika sätt så har vi sett att Sverige haft klart fler dödsfall än våra grannländer. Vad beror det på? Om detta tvistar de lärde. Tittar vi på hela pandemitiden så kan vi se att antalet döda i Sverige per capita ligger ungefär i mitten jämfört med andra europeiska länder. Dvs lika många länder har haft fler dödsfall som haft färre dödsfall. Men eftersom man räknar statistiken på olika sätt är det svårt att jämföra mellan länder.

Ett annat sätt att jämföra är att titta på överdödligheten. Dvs hur många fler har dött under Pandemin än som brukar avlida i vanliga fall? Räknar man på det sättet så har Sverige klarat sig undan mycket bra. Vi har alltså bland den lägsta överdödligheten i Europa. Hur kan det se så olika ut? En förklaring kan vara att man räknar olika när man räknar statistik över hur många som avlidit i Covid-19. När Sverige har rapporterat att drygt 14.000 avlidit med Covid-19 så ska vi alltså observera att det heter "med", inte "i", Covid-19. Det svenska sättet att räkna innebär att alla som avlidit och som fått diagnosen Covid-19 någon gång under de senaste 30 dagarna räknas som att ha avlidit med Covid-19. Men, man kan alltså ha tillfrisknat och dött av någon annan anledning. Men man räknas in i statistiken. Vi kan ju inte utesluta att det var Coronaviruset som trots allt har en skuld.

En annan anledning till skillnaden kan vara att många som i början dog på äldreboenden var så sjuka att det som hände var att dom avled kanske någon eller några månader tidigare än dom skulle ha avlidit ändå av något annat skäl. Dom kommer med i statistiken som avlidna. Men räknat på en lite längre period så blir det ju ingen överdödlighet egentligen. Visst är statistik spännande?!

Just det faktum att Sverige inte stängt ner lika mycket som många andra länder har gjort att den svenska ekonomin klarat sig mycket bättre än nästan alla andra länder i Europa. Det har varit en nedgång i ekonomin, men faktum är att BNP redan har börjat stiga snabbt.

Jag tror att Sverige har valt i stort sett rätt väg. Det har visat sig att vi var dåligt förberedda. Den svenska beredskapen var helt enkelt dålig. Skulden till detta har många regeringar - av olika kulörer. Det finns mycket som det finns anledning att ändra. Främst inom äldreomsorgen. Men också när det gäller beredskapslager av skyddsutrustning och mediciner. Det är nog dags att se till att vi i Sverige har en egen produktion av mediciner, vacciner och annan utrustning. Det kanske inte lönar sig ekonomiskt i dag. Men det betalar sig när det uppstår en kris nästa gång. Lita inte totalt på Marknaden!

Läs:
Löfven avvisade med emfas anklagelsen som Ebba Busch formulerat så dräpande. - Olle Lönnaeus i Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Fler frågor än svar i KU. Men nästa år är det val. - Ledare i Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: