lördag 17 april 2021

Om våldet

» Dessa amerikaner.

Våldet och kriminaliteten är det många som tror ska bli en av huvudfrågorna i nästa års valrörelse. I dagens Aftonbladet finns tre artiklar som handlar om just mord och våld. Så ska vi titta på dessa? Två är händelser i Sverige och en handlar om en händelse i USA. Då räknar jag alltså inte in det stora våldet i världen som pågår hela tiden. Alltså krig!

Men Aftonbladet berättar i dagens tidning faktiskt om två mord i Sverige som tydligen inträffat under fredagen. I Linköping blev en 44-årig kvinna knivhuggen till döds. Den misstänkte mördaren är hennes tidigare make. Dom hade separerat för många år sedan. Deras gemensamma barn är omhändertagna av samhället och kvinnan har sedan sex år levt i ett skyddat boende med personuppgifterna hemliga. Men hon besökte Linköping och upptäcktes då av sin f.d. make som attackerade henne och mördade henne.

I Nacka i Stockholm har en 20-årig kvinna hittats död efter att ha utsatts för våld. Misstänkt för mordet är henne 25-årige sambo som fanns i lägenheten tillsammans med deras gemensamma bebis.

Detta är de typiska mordoffren i Sverige. Alltså kvinnor som mördas av sin nuvarande partner eller tidigare partner. Det är inte helt oskyldiga som blir överfallna av för dom okända människor som mördas. Det är inte heller kriminella uppgörelser som är den vanliga mordorsaken. De flesta som mördas blir mördade av någon dom känner. Som i ovan nämnda exempel så är det den nuvarande partnern eller en tidigare partner. Eller också är det en knarkarkompis / fyllekompis som är förövaren.

Non Violence
Så när t.ex. politiker försöka skrämma upp människor med våld så att dom inte vågar gå ut så skrämmer man upp människor i onödan för att försöka ta politiska poäng. Vi har INTE ett ökat antal mord. Vi har INTE fler mord än i andra länder. Men det sker mord, och det är nästan alltid någon vi känner som är den skyldige.

Låt oss gå över till det tredje exemplet i dagens tidning - från USA. Vad som tydligen var en tidigare anställd har på fraktbolaget Fedex i Indianapolis skjutit ihjäl åtta personer. Det här en typ av massmord som vi är förskonade från i Sverige samtidigt som masskjutningar är alldeles för vanliga i USA. Vad beror då detta på? Jag kan inte komma fram till någon annan förklaring än det faktum att "alla" går omkring beväpnade. Tillgången till avancerade skjutvapen är extremt stor. Samtidigt är USA indoktrinerade i en kultur där konflikter löses med skjutvapen. Där människor som mår dåligt har lätt tillgång till skjutvapen.

När polisen gör ett ingripande är man så övertygad om att motparten är beväpnad så att man skjuter först för att inte riskera att själva bli skjutna. Det är detta som skapar ett samhälle där det hör till vanligheterna att oskyldiga eller småbrottslingar skjuts ihjäl av polisen. Lägg till detta en rasistisk kultur som inneburit att polisen "förväntar" sig att färgade är brottslingar. Denna våldskultur och förkärlek för skjutvapen är något som USA kommer att få leva med. Det är alldeles för många som faktiskt tror att en pickadolla i skrivbordslådan är en garanti för den egna säkerheten. Det gäller att skjuta först!

Vi ska vara tacksamma för att vi lever i ett fredligt och lugnt Sverige!

Läs:
Uppgifter: Knivhuggna kvinnan i Linköping kände sig hotad. - Aftonbladet
Ex-fotbollstalang misstänks ha mördat sambo – bebis fanns i bostaden. - Aftonbladet
Minst åtta döda i masskjutning i Indianapolis i USA. - Aftonbladet

Inga kommentarer: