lördag 24 april 2021

SD pajaserier

» Senaste nytt från vår granne Bjuv.

Åstorps grannkommun Bjuv styrs av ett samarbete mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna (samt en liberal ledamot som hoppat över till Sverigedemokraterna). Detta sedan Moderaterna mitt i valperioden valde att ansluta sig till Sverigedemokraterna. SD och Socialdemokraterna har vardera 11 mandat, Moderaterna 5 och Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har vardera 1 mandat. Sedan har den liberala ledamoten hoppat av till SD.

Kalabaliken har bland annat handlat om var man ska ha sina kommunfullmäktigemöten. Tidigare hölls dessa i Folkets Hus, men det går ju inte längre. Under 2020 har man varit i en samlingssal på företaget Foodhill (tidigare Findus), en gymnastiksal på en skola, i en skolaula, i en lagerlokal på Foodhill osv. Rekordet är väl när man höll mötet i november förra året utomhus på en parkeringsplats i centrala Bjuv.

Bjuvs kommunvapen

Coronapandemin har skapat problem för många kommuner. Här i Åstorp (som också har 31 ledamöter i Kommunfullmäktige precis som Bjuv) har man löst det med att den lokal som används, dvs den stora samlingslokalen i kommunens Kulturhus (en f.d. stor kyrka) anses vara tillräckligt stor så att man kan sprida ut sig i lokalen och låta åhörare sitta på balkongen en våning upp. Man har också uppmanat oss ersättare att inte delta om det inte är nödvändigt.

Värden är Bajs - Bjuvs järnvägsstation
Många kommuner har kommit överens om att minska antalet ledamöter på ett sätt så att majoritetsförhållanden inte förändras. I Bjuv har man inte lyckats med detta. Inte heller i Åstorp där SD sade Nej eftersom dom ju i sedvanlig ordning har avhoppare och då skapar det problem med att behålla fördelningen mellan partigrupperna.

I andra kommuner har man skapat tekniska möjligheter för att hålla mötena digitalt istället. Det har varit tekniska problem och juridiska problem. I Bjuv har man nämndsmöten digitalt (dvs en del ledamöter deltar digitalt). Men för Kommunfullmäktige har man inte lyckats lösa det tekniskt.

Alltså håller man till på olika platser. Inklusive utomhus på en parkeringsplats. Årets sammanträden har hållits i en gymnastiksal på en skola i Billesholm i januari. I februari och mars ställde man in sammanträdet. Men nu i april finns det ärenden som måste behandlas så nu har det gått ut en kallelse till ledamöterna för sammanträde "på Parkeringsplats mittemot kommunalhuset Mejerigatan". Hela den politiska oppositionen har deklarerat att dom inte kommer att delta i något utomhusmöte. Så Sverigedemokraterna, Moderaterna och Sven Ingvar Blixt får träffas på parkeringen själva.

Vi får hoppas att vädret blir hyfsat. Men prognoserna berättar om ganska bra väder även om det inte blir varmt utan lite blåsigt. Jag rekommenderar långkalsonger!

För kännedom så visar bilden järnvägsstationen i Bjuv. Jag är lite tveksam till om det är just hyresvärden som är bajs eller om det egentligen är världen som är bajs.

Läs:
Fullmäktige i Bjuv på p-plats igen – men oppositionen bojkottar. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: