lördag 10 april 2021

Spridda skurar

» Inte bara i vädret.

För ett par dagar sedan tyckte jag till om SVT:s väljarundersökning för april (som görs av Novus). Men just nu kommer väljarundersökningarna som spön i backen, nästan tätare än vad aprilvädret bjuder på. Sedan dess har både Aftonbladet (som låter Demoskop göra deras undersökning) och Expressen (som låter Kantar Sifo göra deras undersökning) publicerat sina undersökningar för april månad. Det är bara för partierna att välja vilken undersökning man vill läsa. Man är alltså inte helt eniga om opinionsläget. Egentligen är det bara en nedgång för Moderaterna som man är eniga om. Och, att det Rödgröna blocket (S+C+Mp+V) har ett tryggt försprång över den Brunblå sörjan (M+Sd+Kd+L), trots att jag alltså numera räknar Liberalerna till denna sörja. Här är hur som helst siffrorna för båda undersökningarna, med Aftonbladet först och sedan Expressen. Det ligger ingen värdering i det, men A kommer före E och dessutom publicerades den först.

Socialdemokraterna » » 25,4% (+1,2↑) » » 27,3% (±0→)
Moderaterna » » 22,8% (-1,7↓) » » 22,7% (-0,9↓)
Sverigedemokraterna » » 19,2% (+1,0↑) » » 18,7% (+0,2↑)
Vänsterpartiet » » 8,4% (-0,3↓) » » 9,8% (+0,1↑)
Centerpartiet » » 9,8% (-0,1↓) » » 8,7% (+0,4↑)
Kristdemokraterna » » 5,2% (-0,6↓) » » 4,3% (±0→)
Miljöpartiet » » 3,3% (+0,2↑) » » 4,3% (+0,4↑)
Liberalerna » » 3,7% (+1,0↑) » » 2,9% (-0,1↓)

Den nya Brunblå sörjan
Vi kan alltså konstatera att det är lite spridda skurar och att enigheten inte är total. I Aftonbladet leder de fyra Rödgröna partier över den Brunblå sörjan med 50,6% - 47,2% och i Expressen är ledningen 50,1% - 48,6%. I SVT:s undersökning var försprånget 50,0% - 47,9%. Ett valresultat på de olika siffrorna som de här undersökningarna visar på innebär att regeringsfrågan faktiskt kommer att avgöras av vilka partier som eventuellt åker ur Riksdagen pga 4%-spärren. Och i det fallet ligger ju faktiskt den Brunblå sörjan sämst till eftersom man har två partier (Liberalerna och Kristdemokraterna) som kan sägas vara hotade av spärren. Dessutom är Liberalerna det parti som ligger allra sämst till.

I Aftonbladet har Liberalerna en märkbar uppgång men i både SVT:s och Expressens undersökning fortsätter raset. Om det beror på att det bara är Aftonbladet som lyckats få med en uppgång, eller om det beror på ödets slump och det alltså inte finns någon uppgång, det får vi avvakta att se. Jag såg att på en kort tid har 300 personer meddelat att dom begär utträde ur partiet. Men från partikansliet påpekar att man att man fått lite fler nya medlemmar. Å andra sidan kanske en del inte aktivt går ur utan helt enkelt bara inte betalar nästa års avgift.

The future will tell!

Men, en sak kan vi lära oss. Lita inte blint på siffrorna i väljarundersökningarna. Decimalerna säger inte ett skvatt. Det finns ju till och med undersökningar som inte publicerar decimalerna. Fast jag tycker att det blir roligare om man tittar även på decimalerna. För annars har det ju oftast inte hänt ett dugg. Och då kan man ju inte skriva något om det heller! Det är vad Sven Tycker!

Läs:
Braksuccé för Sabunis nya linje. - Lena Mellin i Aftonbladet
Moderaternas momentum över – backar i opinionen. - Expressen

Inga kommentarer: