söndag 22 juli 2018

Vad finner man bakom badtunnan?

» Politiker borde tvingas att svara

Den rubriken har jag stulit från Svenska Dagbladet. Den fullständiga rubriken inne i tidningen lyder: - "Före detta politiker borde tvingas att svara på frågor." På nätet har man istället valt rubriken: - "Ansvariga borde träda fram – och stå för sina beslut." Vad det handlar om är den fortsatta bevakningen av skandalen med Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Ansvariga politiker bakom besluten är främst moderater som Chris Heister och Catharina Elmsäter-Svärd. Dom är ansvariga för de beslut som fattades men vägrar nu sedan dom lämnat politiken att ta något som helst ansvar för de beslut dom fattade. Inga kommentarer, inga förklaringar, man håller sig helt enkelt undan och vägrar svara på frågor. Av skam?

Artikeln går ut på att politiker, även efter att man fått ansvarsfrihet året efter besluten, ska vara skyldiga att ställa upp och besvara frågor. Utan att kunna skylla på att dom nu lämnat politiken och inte har några skyldigheter kvar.

Vattenfall
Det man väl först och främst tänker på när det här beteendet dyker upp är väl den feghet som förre Centerledaren och Näringsministern Maud Olofsson uppvisade när han vägrade komma till Konstitutionsutskottet och förklara skandalaffärerna kring Vattenfall och Nuon och Postnord. Katastrofbeslut som kostat de svenska skattebetalarna mycket mer än skandalen med Nya Karolinska Sjukhuset kostat stockholmarna. Men Maud Olofsson vägrade infinna sig till Konstitutionsutskottet när turerna skulle utredas. Ett ansvarslöst agerande som egentligen är en enorm skandal. Men den gamla Centerledaren och Näringsministern smet undan.

Stockholms län
Nu upprepas alltså beteendet när de moderater som av ideologiska skäl skulle tokprivatisera allt och gick rakt in i väggen med sina beslut i turerna kring bygget av Nya Karolinska Sjukhuset. Beslut som bara hade två vinnare. Dels alla de konsulter som flockades kring köttgrytorna och dels byggbolaget Skanska. Skanska var dom enda som lämnade anbud, men trots detta valde dessa moderater att gå vidare i upphandlingen. Och i dag smiter dom, t.ex. moderaterna Chris Heister och Catharina Elmsäter-Svärd, helt och hållet från allt ansvar.

Det ligger mycket i kraven på att även de politiker som avgått och lämnat politiken ska ha kvar ett ansvar att svara på frågor och förklara när skandalösa beslut ska utredas och utvärderas. Man får inte slippa ansvar bara för att man gömmer sig bakom en badtunna!

Inga kommentarer: