fredag 27 juli 2018

Slut på arbetsveckan

» Betalsystemen måste bli säkrare

Dagens rubrik har jag stulit från Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga, och det goda rådet om betalsystemen kommer från Polisen. Bakgrunden till detta intelligenta yttrande från Polisen är naturligtvis den kraftigt ökade mängden bedrägerier.

Är bankerna giriga
Är då bankerna villiga att göra betalsystemen säkrare? Tillåt mig att ha vissa tvivel på den punkten. Säkrare innebär ju i de flesta fall också dyrare och mer komplicerat. Bankerna har ju nu lyckats locka, lura och tvinga oss bort från kontanterna. Vad man då inte vill ha är en spridd debatt om säkerheten och alla bedrägerier för då blir vi kanske inte lika entusiastiska längre. Man vill inte göra det för krångligt för då finns det ju en risk för att vi inte heller blir lika entusiastiska längre. Medan handskandet med kontanter är en kostnad så är ju kortbetalningar och andra elektroniska betalningar billigare för banken och ofta en god inkomstkälla. Det är inte konstigt att bankerna gör vad dom kan för att locka, lura och tvinga oss att sluta använda kontanterna.

Vägen bort från kontanterna utestänger också många människor. Men det struntar bankerna i, dom kunderna är ändå inte lönsamma kunder så man kan strunta i dom. För slipsnissarna på de giriga bankerna är profiten alltid viktigast. Nordeas Björn Wahlroos klassiska yttrande: - "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det" är egentligen bara ett exempel på hur slipsnissarna i finansvärlden ser på oss "idioter".

Hade bankerna satt säkerheten först så hade man ju garanterat inte infört någon "Blipp-funktion" på våra bankkort. Dvs där du kan betala med kortet utan att ens ange någon kod. Blir du bestulen på ditt kort kan någon gå runt och handla hur länge som helst med kortet utan att göra något annat än hålla fram kortet mot läsaren. Visserligen finns det en begränsning i beloppet, men ingen begränsning i antalet köp. Det är många som blivit av med stora summor pengar innan dom upptäckt att kortet var borta och dom hunnit spärra kortet. Själv har jag krävt av banken att få funktionen bortkopplad. Bankerna har ju infört den för att vi ska sluta betala småsummor med kontanter eftersom vi kanske tycker att det känns "bökigt" att behöva verifiera med pinkod bara för att handla för 25 kronor. Tror ni bankerna satte säkerheten främst när funktionen infördes? Nä, det var nog profiten främst som gällde.

Nalle tycker till

Istället gör man det allt svårare för den som vill använda kontanter Jag såg för några dagar sedan att det fina konditoriet i Helsingborg där vi lite då och då köper något gott bröd snart inte tar emot kontanter längre. Jag kan klart deklarera att om dom inte vill ta emot mina pengar som är ett lagligt betalmedel så kan dom slippa mig som kund. Jag vill uppmana andra att reagera på samma sätt. Nyligen såg jag en rubrik om en handikappad gammal man som vägrades åka färdtjänst eftersom han bara kunde betala resan kontant. Det är en skandal!

Sedan jag själv fått mitt kreditkort missbrukat har jag stängt av möjligheten att göra köp på Internet med kortet. Uppenbart är att mina kortuppgifter stulits på något sätt för helt plötsligt hade jag bland annat varit på spa i USA och köpt biljetter i Skånetrafikens app. Köp som uppenbarligen kan göras utan tillgång till kortet och utan tillräcklig säkerhet. Det hade ju gjort det mer komplicerat så det vill inte bankerna krångla till det med.

Verkligheten är helt enkelt den att bankerna förtvivlat försöker tysta ner den kraftigt ökade mängden bedrägerier. Samtidigt som man inte vill öka säkerheten i tillräcklig omfattning eftersom detta samtidigt skulle göra det mer komplicerat. Blir det för komplicerat så kanske vi blir skeptiska. Får vi veta hur många bedrägerier som verkligen genomförs kanske vi blir skeptiska.

Tips: Stäng av möjligheten till Internetköp! Öppna bara precis medan du genomför eventuella köp. Stäng av "Blipp-funtionen". Kolla mycket ofta ditt kontoutdrag så att du snabbt upptäcker om det börjar hända saker. Var försiktig med Bank-ID. Mycket försiktig! Gör dig inte beroende av dina kort och smartmobil. Använd kontanter så mycket som möjligt, och kräv att få lov att använda kontanter.

Låt inte bankerna lura dig!

Inga kommentarer: