måndag 9 juli 2018

Internationella dagen för oskadliggörande av handeldvapen

» Vattnet tar slut

Solälskarna njuter. Lantbrukare och trädgårdsodlare gråter. Den stora frågan är hur mycket som är ren tillfällighet och hur mycket som är ett bevis för vår påverkan på klimatet. Det är inte bara här hos oss som det är osedvanligt varmt och torrt. Stora områden på vår jord har drabbats av extrem hetta och extrem torka. Det slås värmerekord på löpande band. Samtidigt som andra områden är drabbade av våldsamma skyfall. Nyheterna från Japan visar fruktansvärda översvämningar. Miljoner människor evakueras och 100-talet har dödats i översvämningarna. Vi har alla kunnat följa räddningsarbetet i Thailand.

Fast sanningen är den att enstaka värmerekord eller skyfall är inget bevis på klimatproblemen. Det oroväckande däremot är att det inte är enstaka värmerekord som slås, det är värmerekord i en lång rad som slås. Medeltemperaturen på vår planet stiger kontinuerligt. Men är vi villiga att göra några uppoffringar? Tänker du hoppa över flygturen till Thailand? Tar du cykeln med barnen till skolan istället för att skjutsa dom i bilen? Tänker du på klimatpåverkan när du köper mat eller kläder?

Rinnande vatten
Jag är pessimist. Alldeles för många är inte villiga till några som helst uppoffringar för det allmänna bästa. I torsdags hade jag bland annat funderingar över vår vilja att spara på vattnet när vi nu har enorm torka. Här i Åstorp har det uppskattningsvis kommit kanske drygt 10 mm regn sammanlagt under de senaste 2½ månaderna. Det är enormt torrt. Lantbrukarna har enorma problem. Efter att ha haft stora problem med översvämningar av åkrarna i höstas är det alltså tvärtom nu. Gräsmattorna är gula och luktar torrt hö. Jag ska villigt erkänna att jag faktiskt punktvattnar tomater och pumpor och några krukväxter i trädgården. Men det är allt. Jag skulle faktiskt inte komma på tanken att sätta igång vattenspridaren för att vattna gräsmattan.

Men, det är uppenbart att sådant sker på en del håll. Jag har inte sett några gröna gräsmattor i trädgårdarna när jag är ute och går här i Åstorp. Men, Nordvästra Skånes moderatghetto Båstad kommun har svåra problem med tillgången på vatten. Trots uppmaningar om att spara på vattnet måste naturligtvis en stor andel av eliten på gräddhyllan fylla poolen och se till att gräsmattan är grön som en golfbanegreen. Det har gått så långt att man tvingats köra ut med dricksvatten till Torekov i Båstad. Vattnet räcker helt enkelt inte. Det har nu nått så långt att NSVA (Nordvästra Skånes vatten och avlopp) får anonyma samtal om att kolla gräsmattor på olika håll som smygbevattnas. NSVA står också för vattenleveranserna här i Åstorps kommun. Men jag ser faktiskt inga gröna gräsmattor här i Åstorp. Stora delar av Skånes kommuner får sitt vatten från Småland och sjön Bolmen och sjön Ringsjön här i Skåne. Men Båstad och Åstorp har egna grundvattenkällor vilket gör oss mer sårbara vid långvarig torka när grundvattennivåerna sjunker. Å andra sidan är vattnet från Kvidingefälten godare... Sedan ska vi kanske inte förvänta oss att en stockholmare ska kunna skilja på de olika kommunerna i Nordvästskåne.

Jag såg förresten att ett annat moderatghetto, Vellinge lite längre söderut i Skåne nu också har fått problem med att kunna leverera vatten. Det finns väl gott om pooler som måste fyllas och gräsmattor som bara måste vara gröna som golfgreener där också.

Var rädd om vattnet på kort sikt. Men tänk på vilket avtryck du lämnar på klimatet med ditt liv på lång sikt.

/Bilden har jag tagit för drygt 10 år sedan uppe på Söderåsen. Bilden är tagen på hösten. Jag misstänker att det inte finns något vatten alls där i dag./

Inga kommentarer: