tisdag 10 juli 2018

Jag gillar Science Fiction

» Brexit och Swexit

Från det Förenade Kungadömet med Norra Irland rapporteras det att fru Theresa May har problem. Theresa Mays konservativa regering (som överlever med stöd av ett nordirländskt unionistparti) verkar drabbat av strömavhopp. Nu senast var det ministrarna David Davis och Boris Johnson som lämnade in sina avskedsbegäranden. Allt detta bottnar i problemen med Brexit. Hur ska britternas utträde ur EU se ut? Davis och Johnson tillhör de som förespråkar en hård Brexit. I korthet: - "Klipp banden, vi klarar oss ändå!" Theresa May däremot vill ha en lite mjukare Brexit där man fortsätter med att ha avtal med EU. Något som samtidigt innebär att man måste följa en hel del EU-regler.

Den europeiska unionen
Låt oss flytta över detta till Sverige. Jimmie Åkessons Sverigedumokraterna har fått till stånd en folkomröstning om en svensk Swexit. Den borgerliga Högeralliansen gick med på detta i utbyte mot SD-stöd för Ulf Kristersson som statsminister. Man räknade kallt med att svenska folket ändå skulle säga Nej till en Swexit. En folkomröstning som däremot slutade i ett mycket överraskande Ja till Swexit, om än med en mycket liten marginal. Samtidigt har Jimmie Åkesson haft stora framgångar i ett utlyst extraval eftersom Ulf Kristersson omedelbart avgick. Han har då blivit utsedd till statsminister även om han inte har någon majoritet i Riksdagen. Nu ska alltså Jimmie Åkesson förhandla med EU-tjänstemännen om hur banden mellan EU och Sverige i fortsättningen ska fungera när Sverige lämnar EU. Han ska alltså nu baxa igenom sitt krav på en Swexit. Hur ska jobbpendlingen mellan Malmö och København fungera? Hur ska svensk export till EU-länderna behandlas när Sverige inte längre följer EU:s regler? Ska Sverige klippa banden helt och riskera att svensk export till EU stryps eller ska vi behålla handeln osv och då också tvingas följa EU-regler?

Kan ni tänka er Jimmie Åkesson i dessa förhandlingar? Han ska försöka tillvarata den svenska exportindustrins intressen samtidigt som hans EU-kritiska medlemmar ska bli tillfredsställda. Kan ni tänka er in i situationen?

Jag avstår från fortsatta funderingar. Det gör bara att jag får ett nytt migränanfall!

Som EU-kritisk svensk är bara tanken på något sådant en hemsk framtidsvision.

Inga kommentarer: