söndag 1 juli 2018

Ett nytt halvår

» Är Swexit realistiskt?

Enligt en artikel i Fokus är Sverigedumokraterna i dag det enda parti som förespråkar en Swexit. Alltså att Sverige lämnar EU på stört. Enligt en undersökning gjord av Novus tycker 60% av SD:s väljare som partiet, alltså att Sverige ska lämna EU. Sverigedumokraterna kräver en folkomröstning om att Sverige ska lämna EU. EU-kritiken finns dock på många håll. Däremot har de flesta insett att frågan inte är så lätt. Det är inte bara att lämna EU.

Den Europeiska Unionen
Även t.ex. Vänsterpartiet förespråkar att Sverige, på sikt, ska lämna. Även Miljöpartiet är ju starkt kritiskt till EU, men har strukit kravet i sitt partiprogram. Det handlar helt enkelt om att partierna har insett hur verkligheten ser ut. Som jag skrev för en tid sedan. Det är mycket enklare att gå in än att gå ut. Att lämna EU är en process som skulle ta lång tid, vara mycket komplicerat och kosta stora summor pengar. Tyvärr är det nog så att har vi en gång gjort misstaget att gå med i den Europeiska Unionen så har vi nog inte så mycket val än att stanna kvar och försöka påverka utvecklingen.

Sådana realiteter ser dock inte Sverigedumokraterna. Partiet är ett populistiskt plakatparti. Enkla krav är lätta att framföra. Om det är möjligt att genomföra? Kvittar väl, vi kan ju alltid locka några nya väljare. Det är ännu ett exempel på att Sverigedumokraterna inte är ett seriöst parti. Ge dom ingen makt!

Som jag sagt redan tidigare. Jag är mycket kritiskt till det EU som växer fram. Det var ett stort misstag att gå med i EU. Vi skulle gjort som norrmännen, stannat utanför. Att lämna EU är ett fullt berättigat krav. Men det är inte så lätt som det låter. Det blir komplicerat och dyrt, mycket dyrt. Den stora fördelen med EU är de öppna gränserna. Man kan åka runt utan krångel med pass osv. Dvs man KUNDE göra detta. 1952, samma år som jag föddes, infördes passfrihet mellan Sverige och Danmark. Jag har alltså kunnat ta färjan och turat till Helsingør hela mitt liv utan att bekymra mig över att ta med pass. Förutom sista året alltså.......

Jag är faktiskt optimist. Jag tror att det stora folkliga missnöje som råder i stora delar av EU är något som de styrande i Bryssel en dag MÅSTE ta hänsyn till. En dag måste man inse att den ångvält som styrs från Bryssel måste ta paus.

Jo, jag vet att jag är orealistisk. Man man kan väl få drömma?

Inga kommentarer: