torsdag 12 juli 2018

Fulhetens dag

» Skatteplanering

Visst är skatteplanering ett spännande ämne? Jag tänkte tycka till om ett exempel på skatteplanering på allra högsta nivå. Det handlar om moms, ifall jag förstått det rätt. Moms, är en skatt vi alla betalar på det vi handlar. Mervärdesskatt kan man också kalla det. Att det förkortas till moms beror på att vi förr i tiden hade oms, Omsättningsskatt. Om momsen är 25% så lägger alltså affären på 25% på det dom säljer och levererar in detta till statskassan. Men sedan får dom dra av den moms dom betalade på varan när dom köpte den. På så sätt så blir det alltså skatt på mervärdet.

Höganäs kommun
Vad har då detta med skatteplanering att göra? Jo, för en tid sedan upptäckte det moderata kommunalrådet i Höganäs, Peter Schölander, när han såg en faktura från ett privat HVB-hem som Höganäs kommun tvingats anlita att HVB-hemmet kunde dra av den moms som bolaget betalat. Och då alltså bara betala moms på mervärdet av tjänsten. Det kan inte kommunal verksamhet göra. Alltså fick moderaten Peter Schölander en snilleblixt. Om kommunen bolagiserade sin kommunala verksamhet så fick verksamheten också dra av erlagd moms. Tänk så smart tänkte moderaten Peter Schölander i Höganäs. Då kan ju skattebetalarna i moderatstyrda Höganäs spara pengar. Visserligen får ju Staten in mindre skattepengar, men höganäsborna slipper i varje fall betala in så mycket skatt.

Det här är ju en smart idé, så länge inte alla kommuner gör på samma sätt. Nu lämpar man över kostnaden på alla andra genom en smart skatteplanering. - "En oetisk skatteplanering" kallade den socialdemokratiska oppositionen Peter Schölanders snilleblixt. - "Minskad insyn" påpekade pensionärsorganisationerna. Bolagiseringen innebär ju också andra regler när det gäller offentlighetsprincipen osv. - "Våra medlemmar känner sig som handelsvaror" konstaterade facket Kommunal. - "Jättebra" tycker moderaten Peter Schölander.

Själv konstaterar jag att det är ett typiskt moderat beteende. Låt dom andra betala, bara vi slipper!

På tal om att betala skatter. Så läs gärna den här amerikanens syn på Sverige och svenska skatteväsendet.

Inga kommentarer: