lördag 14 juli 2018

Anständig flyktingpolitik

» SKÄMS!

Behandlingen av flyktingarna från Afghanistan är en skam! Landet Afghanistan anses vara ett av de mest osäkra länderna i världen. Attentat och mord sker regelbundet. Flera olika terrorgrupper slåss om uppmärksamheten. Av förståelig anledning flyr människor från landet. Alldeles för många tycker makthavarna i det trygga Europa. Det är mycket bättre om flyktingarna stannar i flyktingläger i grannländer som Iran. Afghanistan har varit mer eller mindre drabbat av kontinuerligt krig sedan 1970-talet. Stormakterna som USA, Ryssland och Storbritannien har hjälpts åt att hålla igång krigen samtidigt som religiösa makthavare har slagits om makten. Afghanistan är alltså ett av världens mest krigsödelagda länder. Flyktingar har levt i flyktingläger i grannländer i årtionden.

Afghanistankarta
Barn som fötts i dessa flyktingläger i främst Iran har flytt från flyktinglägren, som man upplever inte visar på någon framtid, till Europa för att söka sig en framtid. Vad gör vi då? För att få en förevändning att utvisa dom till Afghanistan (där en del aldrig har satt sin fot tidigare) så ställer vi krav som inte går att uppfylla. Bland annat verkar vi tro att man i flyktinglägren eller i det krigsdrabbade Afghanistan bara behöver uppsöka närmaste polisstation för att få utfärdat ett giltigt pass eller ID-kort som vi kan godkänna. Vi verkar tro att folkbokföringen i Afghanistan fungerar lika perfekt som i Sverige! För att markera exempel och avskräcka andra från att fly från krig och flyktingläger utan framtid så skickar vi tillbaka flyktingar på löpande band. Att landet inte är säkert har ingen betydelse, vi MÅSTE bara markera att det inte är någon idé att söka sig hit.

Det ska påpekas att Sverige inte är ensamma i den här situationen. Begreppet "skicka hem dom" gäller runt om i Europa. Att det som sagt är att av de farligaste länderna i världen har ingen betydelse. Att många flyktingar vi skickar "tillbaka" i stort sett aldrig varit i landet tidigare har ingen betydelse. Att dom inte har några anhöriga i landet har ingen betydelse. Formellt säger man att vi ordnar mottagande när dom kommer "hem". Det händer att när de chartrade flygplanen landar i Kabul med återsända flyktingar så vägrar de som ska möta och ta emot dom att komma till flygplatsen. Det anses för osäkert och livsfarligt. Det händer att personalen som följer med på de chartrade flighterna vägrar lämna flygplanen i Kabul. Det anses vara förenat med livsfara. Men det är säkert att skicka "hem" flyktingar

I Tyskland gjorde den tyska inrikesministern bort sig när han häromdagen skämtade om att Tyskland lyckats utvisa 69 flyktingar från Afghanistan på hans 69-åriga födelsedag. Och inte blev det bättre för Inrikesminister Horst Seehofer när det några dagar senare visade sig att en av de 69 utvisade ungdomarna tog livet av sig när han kom "hem" till Afghanistan. Han var 15 år gammal när han kom till Tyskland, han var 23 år gammal när han 8 år senare skickades "hem" till ett tillfälligt boende utanför Kabul. Där tog han livet av sig.

Och här i Sverige diskuterar vi livligt den lag som ska ge en andra chans för ungdomar som kom till Sverige innan dom var 18 men som inte fick sina beslut förrän dom fyllt 18 år och då omfattades av andra regler. Debatten handlar om hur bra lagen är skriven! Jag har ingen aning om hur bra lagen är skriven. Däremot är jag övertygad om att lagen är det enda anständiga. Vi kan inte utvisa människor för att vi har långa handläggningstider innan beslut fattas. Tror ni politiker skäms? Varken här eller i Tyskland skäms dom!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaO4ok/flygpassagerarna-stallde-sig-upp-i-protest--utvisning-stoppades