måndag 30 juli 2018

Världsbroderidagen

» Demokratin hotad

Är demokratin hotad? Demokratin är alltid hotad! I Sverige tågar nazistiska grupper på gatorna och hotar sina motståndare. Nazister som inte tror på demokratin. Min förhoppning är att demokratin alltid är så stark att demokratin kan försvaras med demokratiska medel. Demokratin måste alltid vara så stark att det kan inte kallas demokratiskt att förbjuda åsikter. Den som har "fel" åsikt, den som säger sig vilja avskaffa demokratin kan inte förbjudas bort. Demokratin måste vara så stark att den kan motarbeta även odemokratiska åsikter med demokratiska metoder.

Det är inte samma sak som att acceptera hot och våld. Grupper som tar till odemokratiska metoder för att tvinga på andra människor sin åsikt bryter mot lagen och skall lagföras för detta. Inte för deras åsikter, men för deras handlingar. Demokratin måste alltid använda demokratiska metoder för att försvara demokratin.

Men det finns illavarslande tendenser runt om i världen. Demokratin ligger dåligt till på många håll. Demokratin kan avskaffas med demokratiska medel. Adolf Hitler kom inte till makten genom någon sorts statskupp. Han kom till makten för att tillräckligt många blev lockade av hans retorik. Sedan var plötsligt demokratin avskaffad.

Power to the people

Världens mäktigaste stat styrs i dag av en affärsman utan någon som helst insikt i vad politiskt demokrati är. USA styrs i dag av en mer eller mindre lyckad affärsman som tror att politik är som att driva ett familjeföretag. Donald Trump vet inte vad politisk demokrati är. Hans sätt att styra USA (och tror han i och med det resten av världen) via Twitter-utbrott är ett exempel på att demokratin faktiskt inte fungerar alltid. I dagarna har Donald Trump gått ut till storms (via Twitter naturligtvis) mot opatriotiska journalister. Ett uttalande som visar att han vet inte hur en politisk demokrati fungerar. Medias uppgift är att granska makten, inte att hylla den upphöjda kejsaren! Om alla journalister förvandlades till en patriotisk hyllningskör till kejsaren - då är det inte längre en demokrati!

Demokratin är alltid hotad. Just nu mer än vanligt i det vi kallar den västerländska demokratin. Donald Trump är ett talande exempel på detta. Men exemplen är fler. Så ställ upp för demokratin! Försvara demokratin!

Inga kommentarer: