tisdag 26 juni 2018

Medmänsklighet?

» Låsta gränser

Det är uppenbart att EU är på väg att enas om att betala afrikanska länder för att där skapa läger för flyktingar så att vi slipper dom i Europa. Australien, ett land som ju till större delen befolkas av just invandrare, har föregått med "gott" exempel och deporterar ju konsekvent flyktingar till vidriga läger som placeras på små örepubliker på behörigt avstånd från Australien.

Men stängda gränser är egentligen inget ovanligt. I går framkom det att den förra NATO-chefen Javier Solana vägrats visa för att resa till USA där han har flera uppdrag vid olika universitet. Anledning? Jo, i samband med förhandlingarna med Iran om kärnvapenavtalet besökte Javier Solana flera gånger Iran, senast 2013. Har man varit i Iran så är man terrorist och ska inte släppas in hur som helst i USA!

För några dagar sedan stoppades den svenska miljöpartistiska riksdagsledamoten Jabar Amin från att resa in i Turkiet. Jabar Amin var utsänd för att övervaka valet i Turkiet. Internationella övervakare sänds i princip till alla länder för att övervaka valen. Däremot hör det till ovanligheterna att länderna vägrar släppa in dessa övervakare. Jabar Amin var inte ensam om att stoppas från att komma in i Turkiet. Bland annat en tysk politiker stoppades också på flygplatsen och skickades hem igen. Så agerar någon som har något att dölja. Lås gränsen för ovälkomna!

Festung Europa
Som jag sade i början så är EU på väg att skapa flyktingläger i olika afrikanska länder, som då ska få betalt så att EU slipper problemet. Metoden har ju tidigare prövats med ovannämnda Turkiet för att förhindra flyktingar från att ta sig in i EU via Grekland. Turkiet får motsvarande 60 miljarder kronor i "muta" för att stoppa flyktingarna. Där är därför dom i dag tvingas ta den mycket farligare vägen via flyktingsmugglare över Medelhavet. Tanken med lägren i Afrika är att flyktingarna sedan eventuellt ska kunna söka asyl i europeiska länder. Om nu någon erbjuder sig att ta emot någon?

Hela systemet är ett brott mot dagens principer. I dag kan man inte söka asyl i Sverige om man inte först tar sig till Sverige. Du kan alltså inte uppsöka en svensk ambassad i grannlandet till det land du flyr från för att söka asyl i Sverige. Det är tvärstopp, man måste ta sig till Sverige först. Allt är naturligtvis i grunden skapat för att förhindra människor från att söka asyl i Sverige. Det ska bli intressant att se om nyordningen innebär att man i fortsättningen ska kunna söka asyl på svenska ambassader eller om man först måste registreras i något vidrigt flyktingläger?

En intressant sak i samband med detta är om man vill söka uppehållstillstånd i Sverige av familjeskäl. Då kan man inte göra detta i Sverige, utan det måste göras på ambassaden i hemlandet. Om man har hustru och barn i Sverige t.ex. så kan man inte söka uppehållstillstånd som anknytning till familjen från Sverige utan man måste åka hem och söka för att sedan vänta på att byråkratins kvarnar mal. Jag har i mitt jobb flera gånger tvingats se pappor ta farväl av förtvivlade gråtande små barn och hustru för att utvisas hem till t.ex. Nigeria och där ansöka om att få återvända till sin familj i Sverige. Sedan ska dom alltså sitta i Lagos och vänta medan byråkratins kvarnar mal i Sverige som ska utreda om förhållandet är seriöst. Detta medan ett gråtande barn har skiljts från sin förälder av de svenska migrationsmyndigheterna.

Känner ni igen den meningen? Gråtande barn som skiljts från förälder av migrationsmyndigheten? Det var det vi blev så upprörda över att man gjorde i USA gentemot illegala invandrare. I detta fallet tvingades till och med Donald Trump till ändring efter en folkstorm.

Låsta gränser får många konsekvenser.

Inga kommentarer: