onsdag 13 juni 2018

Bedrägeribedrägerierna

» Vi blir lurade

Antalet bankrån har helt försvunnit. Bankerna och affärerna har nästan inga pengar. Det är alltså ingen större mening att råna en affär. Att råna banken är totalt vanvett. Det ligger något i skämtet:

Banker
- "Detta är ett bankrån - hit med alla pengar!"

- "Har du Swish?"

Detta har naturligtvis tvingat skurkarna till nya marknader. Marknader som uppenbarligen dessutom är mycket mer lönsamma. Detta är dock något som bankerna håller tyst om eller i varje fall tystar ner. Bedrägerierna ökar lavinartat Enligt Polisen ökar bedrägerierna, och då i synnerhet kortbedrägerierna, kraftigt. 2018 blir ett nytt rekordår. Än så länge i år ligger antalet polisanmälningar om bedrägerier på cirka 12.000 - i månaden. Det är mer än 15 i timmen. Än så länge ligger ökningen i år på 24% från 2017.

För personer som inte skulle kunna tänka sig att råna en bank eller en affär känns det mindre "allvarligt" med kortbedrägerier. Det har alltså blivit en inflation i bedrägerier. Men banker och kortutgivare håller ganska tyst. Det finns ju en risk för att vi svenskar tappar förtroendet för de digitala betalningarna. Och skulle vi göra detta så finns det ju en, hemska tanke, risk för att vi börjar använda kontanter igen. Något som ju vore en katastrof för bankerna som satsat stort på att både locka och tvinga oss bort från kontanthanteringen.

Banker
Det är hit vi kan hänföra Bankföreningens kritik av Riksbankens förslag om att de stora bankerna ska vara skyldiga att se till att kontanthanteringen fungerar i hela landet.

Det är också dags för oss kunder att inse att vi blir totalt beroende när vi helt överger kontanterna. För några dagar sedan körde en lastbil av vägen här utanför Åstorp, och körde ner en kraftledningsstolpe. Strömmen gick i hela Höganäs kommun och även delar av bland annat Åstorp. Under mer än ett dygn var strömmen borta. Affärer stängde, skolor stängde, människor fick mat i sina frysar förstörda. Detta pekar på hur beroende vi är av elen. Nu var strömmen borta i ett helt dygn. Men det räcker med ett kortvarigt avbrott så kan du inte handla med ditt kort. Det händer lite då och då att kortföretagens IT-system får problem - du kan inte använda ditt kort.

Broschyren vi fick i våra brevlådor häromdagen, "Om Krisen eller Kriget kommer" ska nog koncentrera sig på "Krisen". Vi är ofantligt sårbara, och blir allt mer sårbara. Kriget tror jag inte alls på någon större risk för. Det handlar om att militären vill ha mer pengar att leka med. Men "Krisen" kan vara här vilken dag som helst. Olyckor, hackare, misstag eller våldsamt väder. Var beredd! Var redo med kontanter! Håll koll på dina korttransaktioner. Kolla ALLA transaktioner på kontoutdraget regelbundet!

Inga kommentarer: