fredag 29 juni 2018

Cirkus

» Visst var det en ren tillfällighet

När jag satt och slötittade på SVT:s nyheter i går på kvällen dök moderaten Tobias Billström med sitt karakteristiska leende upp som en Gubben i Lådan och berättade att Moderaterna, och resten av Högeralliansen lät det som, hade beslutat sig för att frångå sin tidigare princip om att talmannen i Riksdagen ska hämtas från det största blocket. Istället har Högeralliansen, dvs Moderaterna, för avsikt att föreslå en helt egen kandidat efter valet. Detta oberoende av hur valet går. Naturligtvis i tron att deras kandidat då kommer att stödjas av Sverigedumokraterna istället för en Socialdemokratiskt kandidat så att man vinner en omröstning.

Naturligtvis kommer inte Högeralliansen eller Moderaterna att förhandla med Sverigedumokraterna i frågan påpekar Tobias Billström. Det handlar enbart om att man lägger fram sitt förslag på sin kandidat efter valet och sedan får en majoritet i Riksdagen utse vem som vinner. Det handlar naturligtvis inte om någon form av förhandling eller eftergift till Sverigedumokraterna. F-n tro't!

Som en ren tillfällighet framförs det från Borgerligt håll (via samma Tobias Billström) nästan exakt samtidigt att man vill att det även utses Sverigedumokratiska ordföranden i de olika riksdagsutskotten efter valet. Att detta utspel kommer nästan exakt samtidigt som det tidigare nämnda utspelet är naturligtvis en ren tillfällighet. Att jag ens är villig att på något sätt insinuera att det skulle finnas något samband är bara rent illvilligt förtal.

Sverigedumokraterna

Fast Tobias Billström hade tydligen glömt att komma överens med sina kompisar i Högeralliansen. Jan Björklund är mycket kritisk till Tobias Billströms utspel. Som Mats Knutsson säger: - "Förvirringen inom Alliansen tycks vara total". Förvirring alltså! Kanske bäst att prata först?

Talmannen i Riksdagen står i rangordning formellt bara under Hans Majestät Knugen. Efter valet är det talmannen som ska lämna förslag på statsminister till Riksdagen. Eftersom valet förmodligen inte ger som resultat en självklar statsministerkandidat så kommer vem som är Talman att ha en stor betydelse. Det här är alltså inte formalia utan principiellt och praktiskt mycket viktigt.

Det känns skönt att Tobias Billström tagit tag i frågan och kommit med en lösning, även om han glömt att prata sig samman med kompisarna först. Jag känner mig stolt över Tobias, som är optimist! Fast du skulle kanske förankra utspelen lite bättre?

Den nya Högeralliansen

Inga kommentarer: